Novoty se zavádí také v mládežnických soutěžích. Na jiný hrací systém si tedy budou muset zvykat i v lize juniorů a lize staršího dorostu.

V obou soutěžích sice zůstává formát soutěže, tedy bude se hrát opět na tři skupiny – Západ, Střed a Východ. Nově ale na kluby čeká nadstavbová část. V té základní proti sobě celky nastoupí klasicky dvakrát doma a venku. První čtyři týmy ze všech tří skupin se pak spojí dohromady a regionálně vytvoří další dvě skupiny po šesti klubech. Dva vítězové pak postoupí do baráže o extraligu.

Mužstva, která se neumístí v první čtyřce, už zůstanou ve svých skupinách. V nich pak mezi sebou budou bojovat o udržení. Poslední pak sestoupí přímo do krajského přeboru.

A v Kotlině tyto změny jednoznačně vítají. „Myslím si, že to je zajímavá změna. Záleží ale na tom, kam se potom v nadstavbové části bude jezdit, protože každý oddíl šetří, jak se dá. Ale pro oživení soutěže to je určitě dobrý krok," pochvaluje si hlavní trenér havlíčkobrodské juniorky Karel Dvořák. „Snad potom nebudeme jezdit až kdoví kam na Moravu," doplňuje.

Toho spíš než nový hrací systém trápí jiné věci. „Můj osobní názor je ten, že v extralize juniorů je moc mužstev. Byl bych pro to, aby tam bylo méně týmů a aby ta soutěž byla kvalitnější," přemýšlí Dvořák.

Ještě větší starosti mu potom dělá pravidlo svazu o mladých hráčích v A-týmech. Prý to může vyvolat nedostatek hokejistů v mládežnických ligách.

„Mám strach, že úroveň soutěže půjde zase o něco níž. Hráči budou v mužích na soupisce, ale naskočí na led jen občas. A kde mají mužstva například z národní ligy brát mladé hráče," ptá se zkušený kouč.

„Buď sáhnou do juniorské extraligy, ale když je neseženou, sáhnou do ligy juniorů. A je možné, že hráči radši půjdou hrát za muže někam do Pelhřimova, než hrát za juniory v Brodě. Jde o to, abychom vůbec dali dohromady mužstvo," dodává.

Věří ale, že nové pravidlo nakonec na jeho tým nebude mít takový dopad. „Je pravda, že hráčů není úplně dostatek. Ale já věřím, že se dohodneme s Chotěboří, která loni postoupila do ligy juniorů, ale z finančních důvodů ji nemůže hrát. Snad nám její hráči pomohou a tím se vše vyřeší," uzavírá Dvořák.