Havlíčkobrodský rodák spojil takřka celou svoji hokejovou kariéru s Duklou Jihlava a svým starším bratrem Jaroslavem, se kterým se podíleli na největších úspěších jihlavského hokeje.

Hokejovou kariéru začínali v brodské Kotlině, na prahu dospělosti se měly jejich cesty rozejít. Jubilant Jiří měl namířeno do pražské Sparty, starší bratr Jaroslav do Dukly.

Po zásahu otce se ale v roce 1963 ve žlutočerveném dresu sešli na Horáckém zimním stadionu a spolu s Janem Klapáčem vytvořili úderné komando, které dovedlo jihlavský tým k sedmi mistrovským titulům.

Sběratel medailí

Výrazně se Jiří Holík prosadil i v mezinárodní konkurenci. Absolvoval čtrnáct světových šampionátů, ze kterých si domů přivezl tři zlaté, šest stříbrných a čtyři bronzové medaile. S prázdnou se tak vracel pouze jednou, v roce 1967!

Se 123 odehranými zápasy je dosud rekordmanem historie mistrovství světa. V počtu reprezentačních startů je s 319 duely, v nichž zaznamenal 132 branek, třetí za Finem Helminenem (331) a Němcem Kiesslingem (320). Jiří Holík, pro kterého byla typická dvacítka na dresu, se může také pochlubit čtyřmi cennými kovy z olympijských her (po dvou stříbrech i bronzech), zahrál si též na úspěšném Kanadském poháru 1976 (druhé místo).

Svoji bohatou kariéru zakončil zahraničními štacemi v Německu a Rakousku. V devadesátých letech minulého století „své" Dukle dokonce šéfoval, poté se však z hokejového dění prakticky vytratil. „Bouřících hal a hokeje vůbec mám za ta léta už dost," připustil v rozhovoru pro agenturu ČTK dnes jubilující Jiří Holík. „Hokej sleduji už jen ten na vrcholné úrovni, v Jihlavě na zimák nechodím. Jen občas mně Pepík Augusta na našich schůzkách referuje o Dukle, abych byl v obraze."

Jiří Holík však na sport nezanevřel. Pracuje jako správce golfového areálu v Přísece, pravidelně jezdí na kole. „S tenisem jsem ale musel skončit. Devadesát procent mých kamarádů a známých má endoprotézu nebo jiné zdravotní problémy. Parťáci na tenis mi nezůstali," usmívá se oslavenec, který si však našel nové objekty zájmu: „Chytla mě atletika, především Diamantová liga, a taky fotbal."

V souvislosti se svými narozeninami neplánuje žádné velké oslavy. „V rodinném kruhu jsme slavili už o víkendu. Byla to pohodová oslava.

Dostal jsem sedmdesát lahví vína. Ještě jsem je ani nestačil všechny prostudovat," postěžoval si naoko.

Přestože patří mezi největší legendy českého hokeje, do minulosti se neohlíží. „Nemám to ve zvyku. To jen když do mě někdo šťouchne. Mám totiž všechno slité do jednoho velkého životního zážitku. Bylo to hezké období. Patřili jsme ke zlaté hokejové generaci. Spoustě lidí jsme našimi úspěchy zlepšili náladu, dodali jim sílu a naději. Bylo krásné, když celý národ prožíval naše výsledky," uzavřel Jiří Holík.

Do dalších let přeje oslavenci hodně sil a zdraví i redakce Deníku Vysočina.

Jiří Holík
narozen: 9. července 1944
kariéra: Jiskra Havlíčkův Brod, Dukla Jihlava, SB Rosenheim, WAT Stadlau Wien, Wiener EV
z úspěchů – liga: 7x mistr ČSSR
reprezentace:
3x mistr světa
2x stříbro na OH
čs. rekordman v počtu startů za reprezentaci – 319 utkání
člen Síně slávy IIHF
člen Síně slávy ČSLH
člen Klubu hokejových střelců deníku Sport