Hosté si lepší úvod zápasu ani nemohli přát. Po devatenácti sekundách vybojoval Seman puk v útočném pásmu, před brankou našel Prokše, který rozjásal jihlavský kotel. Zvýšit mohl exbrodský Štěpánek, s jeho střelou si Kacetl poradil.

Domácí se dočkali vyrovnání po devíti minutách, kdy Jakub Kadlec tvrdě vypálil, a puk za Rittichova zda uklidil obránce Korím.

Rozhodnutí padlo ve druhém dějství, a to v početních výhodách. Jihlavští nejdříve proměnili přesilovku pět proti třem a o pět minut později pět proti čtyřem.

„Přesilovky rozhodly dnešní utkání. V tom se lámal chleba. Před třetí třetinou jsme klukům říkali, že derby má svá specifika, a myslím si, že jsme odehráli velmi solidní třetí třetinu," nechal se slyšet brodský asistent trenéra Richard Cachnín.

A měl pravdu. Rebelové do toho šlápli a po dvou minutách ve třetí třetině bylo sníženo.

Jenže přišlo vyloučení Vágnera a hosté opět z přesilovky trestali. V 56. minutě dostali stejnou výhodu domácí, Drtina propálil vše, co mu stálo v cestě, a o drama bylo postaráno.

Navíc minutu a půl před konce šla Jihlava opět do čtyř, Rebelové sáhli k power play a snažili se o vyrovnání. Navíc rozhodčí chtěli Jihlavu poslat do tří za Rittichův vyhozený puk na ochrannou síťku. Tento verdikt rozhodčí nakonec vzali zpět (puk podle nich nakonec lízl plexisklo – pozn. autora). „Když pak ale extraligový rozhodčí pískne třicet vteřin před koncem faul, po němž by šel soupeř do tří, a za deset vteřin to odvolá, tak není něco v pořádku. Je to škoda, protože tohle derby mělo vysokou úroveň a svou kvalitu," zlobil se havlíčkobrodský asistent.

Nakonec se po buly přes celé kluziště trefil Jaroš do prázdné branky. „My jsme spokojeni s body. V zápase jsme se drželi taktických pokynů a takové té důslednosti a důraznosti. Odehráli jsme to velice dobře a mně nezbývá nic jiného než poděkovat klukům za tu práci, kterou odvedli. Teď nehrajeme na sedm statečných, ale jen na pět. Hrají to kluci, kteří nemají moc zkušeností, ale my jsme spokojeni s body a jsme velice šťastní," radoval se po vítězném derby jihlavský kouč Petr Vlk.

Soupeři složil poklonu i Richard Cachnín. „Já gratuluji soupeři k vítězství. Ve třetí třetině jsme dali kontaktní gól, pak jsme znovu inkasovali v přesilovce a znovu dali kontaktní gól. Ale jak jsem řekl, rozhodly přesilovky," dodal Cachnín.

Zklamání bylo vidět i na autorovi vyrovnávací branky na 1:1 Karolu Korímovi: „Zbytečně jsme faulovali a Jihlava skoro všechno využila. My jich měli osm a využili jsme jednu. Já bych raději ten můj gól vyměnil za tři body, hlavně v derby. Je to škoda, mohli jsme být o bod pod nimi, takto jsme zase o sedm."