K situaci nemá Evžen Vopelka moc co říct, jelikož se jednání disciplinární komise neúčastnil. Vše si chce nechat vysvětlit.

Jaký je váš názor k celé aféře?
Zatím o té pokutě moc nevím. Pokud nám dal někdo pokutu sto tisíc korun, tak tomu moc nerozumím. Jinak to snad nemůžu ani moc komentovat. Ta pokuta však není pravomocná a my se proti ní určitě odvoláme. Teď si potřebuji nechat vysvětlit, kde vznikla chyba.

Takže jste nevěděl o tom, že jsou zápisy falšovány?
Věděl jsem, že je nějaký průser. O falšování podpisů však nic nevím, na to se musím zeptat manažera, který mi to snad vysvětlí.

Máte nějaký osobní názor, že?
Ano, ale to začíná úplně jinde. Je naprosto nelogicky dané, že u týmu musí být trenéři, kteří mají tuto licenci. Nevím, z jakého důvodu tohle nařízení vzniklo. Někdo to prostě tak vymyslel. Všichni budou studovat "áčkovou" licenci, aby z toho byly finance. Pro nás je to záporný, pro někoho možná pozitivní.

Takže nesouhlasíte s nařízením svazu mít povinně trenéra s licencí A?
Ne. Svaz pro nás nic neudělá, nikdy nám nepomůže a akorát dává nařízení. V podstatě zničehonic dali rozhodnutí, že v I. lize musí být trenér s touto licencí. Když však vezmeme takového trenéra, tak to je od padesáti tisíc a výš. Pokud je to navíc trochu zkušený trenér, tak to je třeba osmdesát tisíc korun měsíčně.

Vladimír Jeřábek však také nemá požadující vzdělání, aby mohl vést prvoligový tým. Jak situaci řešíte?
Pan Jeřábek byl studentem této licence, ale studium přerušil, tím pádem to spadlo. Jakmile přestal licenci studovat, nemohl být jako hlavní trenér. Proto jsme se dohodli s panem Koldou. Nyní to máme tak, že na zápasy jezdí Martin Kubát. Ale je to zbytečné, že ho musíme brát na všechny zápasy.

A jaké navrhujete řešení?
Aby o tom nerozhodovali lidé od stolu, ale samotné kluby. Nebo alespoň se to s těmi kluby diskutovalo. Chtěli bychom třeba I. ligu rozdělit na dvě části, jak tomu je ve II. lize. Hrála by se česká a moravská skupina. Vše by se zjednodušilo, chodilo by více diváků, protože by hrály týmy, které nejsou tak daleko od sebe. Ušetřilo by se třeba několik set tisíc za dopravu a to už není zanedbatelná částka.

Lukáš Zelený