ČSLH i v čele s prezidentem svazu Tomášem Králem dalo dohromady návrh, který ještě bude muset projít aktivem k odsouhlasení. Ten se koná 24. května. Nový systém o čtyřech skupinách po osmi týmech bude ale s největší pravděpodobností odsouhlasen.

Tři sezony se druhá hokejová liga hrála na dvě skupiny. Západní skupina čítala osmnáct celků, východní dvanáct. Od příští sezony má dojít k revoluci. Druhá liga by se měla hrát na čtyři skupiny po osmi týmech, v základní části se však týmy utkají i mezi skupinami.
Pokud návrh projde aktivem ČSLH, sezona začne 14. září a v základní části každý tým odehraje 42 utkání. Systém se zdá být složitý, lehce po vzoru NHL. 32 účastníků je rozděleno do čtyř skupin, A, B, C, D, každá po osmi týmech. Přičemž každá z těchto skupin je rozvětvena na skupinu A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1, D2.

Pro příklad tým ze skupiny A1 odehraje šestikolově osmnáct utkání s ostatními celky ze skupiny A1. K tomu odehraje čtyřkolově šestnáct utkání s celky ze skupiny A2.

Navrch přijde zatraktivnění o zápasy s týmy ze skupiny B, kterých bude dohromady 8.

Tento návrh vypracovala pracovní skupina tvořená ze zástupců svazu a zástupců sedmi druholigových klubů. Vysočinu zastupuje manažer žďárského hokejového klubu Miloslav Šimon, který se schůze účastnil osobně. „Já jsem poměrně spokojený, je to zajímavější, než to teď bylo. Bude víc derby a zápasů v okolí. Zahrajeme si i s celky z Moravy," chválí nový systém Šimon a zároveň je rád, že bude více zápasů. „Velkým přínosem je, že se odehraje 42 utkání v základní části, bude se hrát pravidelně. Hráči raději hrají, než trénují a samozřejmě diváci chodí na hokej nejraději co nejvíce."

Delší by mělo být i play-off. Z každé skupiny A-D postoupí nejlepší čtyři celky a v osmifinále se utká nejlepší tým ze skupiny A proti čtvrtému ze skupiny B a naopak. Totéž platí pro skupiny C a D. Osmifinále se bude hrát na čtyři vítězné zápasy, takže může dojít k atraktivnímu sedmému duelu. Čtvrtfinále si rozdají vítězné týmy ve skupinách A, B a C, D. Hrát se bude na tři vítězné zápasy. Semifinále bude pokračovat v rámci dvou skupin, takže o finále si zahrají dva nejlepší ze skupiny A, B a C, D, taktéž na tři vítězné zápasy. Finále bude opět na čtyři vítězná utkání. Zúčastní se ho nejlepší celek ze skupin A, B a nejlepší tým ze skupin C, D.

Tento navrhovaný systém by neměl ohrozit ani případný krach břeclavských Lvů, u kterých není stále jisté, zda do další sezony ve druhé lize nastoupí. Podle zpráv Deníku mají o jejich licenci zájem minimálně další dva kluby v jejich okolí.

Otázkou zůstává odchod Vsetína do slovenské extraligy, nicméně ten by měl nastoupit do druhé ligy i při této variantě.

Návrh rozdělení skupin:

Čechy:
SKUPINA A
A1: Bílina, Klášterec nad Ohří, Řisuty, Sokolov.
A2: Děčín, Jablonec nad Nisou, Trutnov, Vrchlabí.

SKUPINA B
B1: Kobra, Kolín, Nymburk, Tábor.
B2: David Servis České Budějovice, Jindřichův Hradec, Klatovy, Písek.

Morava:
SKUPINA C
C1: Karviná, Opava, Poruba, Šumperk.
C2: Kopřivnice, Nový Jičín, Valašské Meziříčí, Vsetín.

SKUPINA D
D1: HAVLÍČKŮV BROD, PELHŘIMOV, VELKÉ MEZIŘÍČÍ, ŽĎÁR NAD SÁZAVOU.
D2: Břeclav, Hodonín, MORAVSKÉ BUDĚJOVICE, Technika.

Ondřej Krásný