O prohře prakticky rozhodla tříminutovka v první třetině, ve které se prosadil hostující Pekr s Benešem.

„Měli jsme hrozně špatný vstup do zápasu. Od gólmana až po posledního hráče to nebylo ono. Dostali jsme hodně laciný gól a padla na nás deka. Chtěli jsme to hecovat a hecovat, ale bylo to špatné a dostali jsme ještě jeden," řekl k nepovedenému úvodu utkání brodský kouč Vladimír Jeřábek.

Na začátku druhé třetiny se domácí snažili o snížení, jenže Hořčička si s brodskými pokusy poradil a následně se nechal vyloučit kapitán Rebelů Jan Platil. Přesilovku využil Beneš, který vzal Havlíčkovu Brodu vítr z plachet. „My jsme začali zápas dobře. První třetinu jsme vyhráli 2:0, v té druhé jsme dali gól, který nás měl do třetí části uklidnit," řekl trenér Horácké Slavie Jiří Mička.

Uklidnění v hostujících řadách ovšem nenastalo. Svěřenci Vladimíra Jeřábka byli v závěrečné dvacetiminutovce lepším týmem. Nejdříve po pěti minutách snížil Padělek a jiskřičku naděje vykřesal Parýzek.

„Do šestnácté minuty jsme to nezvládli a dostali jsme dva góly. Vzali jsme si time-out, abychom se uklidnili a zápas dohráli v klidu," dodává Mička. Hra ve třetí třetině se líbila trenéru Jeřábkovi: „Poté jsme si něco řekli v kabině a prvních osm minut ve druhé třetině bylo dobrých. Věděli jsme, že Třebíč hraje venku dobře, výborně brání, a když dá navíc další gól, tak je to pak hrozně těžké. Ve třetí třetině jsme udělali tlak a snížili. Za prvních deset minut druhé a celou třetí třetinu nemůžu klukům nic vytknout, ale to je málo. Proto jsme taky ten zápas prohráli."

Eratova pojistka

V závěru zápasu hráli domácí hru bez brankáře, toho po pár vteřinách dokázal využít Roman Erat, který trefil odkrytou havlíčkobrodskou branku. „Poslední čtyři minuty jsme zvládli dobře a odvážíme si tři body, za které jsme rádi. Je dobře, že jsme po těch dvou vysokých domácích prohrách bodovali," uzavřel hodnocení Mička.

Po dlouhé době se do mateřské Kotliny vrátil obránce Jan Novák, který si premiéru v havlíčkobrodském dresu představoval bohužel jinak. „Pocit je to hezký, vrátit se domů, škoda, že zápas neskončil vítězstvím, ale narazili jsme na dobrého soupeře. Myslím, že jsme první dvě třetiny nehráli optimálně, hokej jsme začali hrát až ve třetí třetině, a to nás asi stálo zápas," měl jasno Novák.

Poslední derby roku diváky nepřitáhlo

Mizerné výsledky domácích, bojkot fanoušků hostí. To byly hlavní příčiny opuštěných tribun při prvoligovém utkání Havlíčkova Brodu s Třebíčí. Souboj regionálních rivalů vždy lákal do ochozů velké množství fanoušků.

Až do posledního vzájemného střetnutí Rebelů s Horáckou Slavií. Na zápas dorazilo do Kotliny pouhých 580 diváků. Jedná se o nejnižší návštěvu derby v letošním ročníku.