2. LIGA, SKUPINA STŘED
KOLÍN – ŽĎÁR N. S. 5:4
Souboj tradičních soupeřů nabídl urputnost z obou stran, která byla občas až za hranou pravidel. Kolínští Kozlové začali poměrně zostra a jejich počáteční tlak zúročil ve vedoucí branku Kadlec, když využil více než minutovou početní výhodu dvou mužů v poli. Plameny s odpovědí nečekaly dlouho. Již za další tři minuty se pěkně uvolnil Peslar a Jícha zakončoval prakticky do prázdné branky – 1:1. Vrátit domácím barvám vedení mohl Kysela, jeho trestné střílení ovšem Řehoř zlikvidoval.

Na góly nejbohatší byla prostřední třetina. Ve 25. minutě nahodil kotouč Kolda a Kuřítko jej dostal za záda gólmana Sejpala – 1:2. Z vedení se hráči Žďáru těšili necelou minutu, o vyrovnání se postaral Panna. V polovině zápasu dostali Kozlové další výhodu přesilové hry, kterou už po pěti vteřinách proměnil Zumr – 3:2. Ze stejné herní situace profitovaly Plameny zásluhou Kuřítka, do třetí třetiny ale šli spokojenější hráči Kolína, ve 40. minutě se podruhé v utkání prosadil Panna. Ke smůle Žďáru se navíc při tomto zákroku zranil gólman Řehoř a do branky musel nastoupit Sláma.

Také v závěrečné dvacetiminutovce pokračovala série vyloučených hráčů. V 53. minutě měly početní výhodu Plameny, Štěpánek si našel prostor ke střele a mezi betony Sejpala vyrovnal na 4:4. Když už se zdálo, že utkání míří do prodloužení, dostal trest na dvě minuty hostující Beneš a Malý brankou 28 vteřin před koncem rozhodl o zisku tří bodů pro Kolín.

Hokejová extraliga - 42. kolo: Třinec - Jihlava.
Zase ta první třetina. Dukla v ní opět selhala

„Dvě třetiny zápasu jsme tahali za kratší konec. Sice jsme se jednu chvíli dostali do vedení, jenže nás sráželi zbytečné individuální chyby. Škoda, že jsme si nechali dát branku v poslední minutě, zkušené mužstvo už by si takový vývoj zápasu mělo pohlídat,“ mrzelo asistenta trenéra Žďáru Radovana Biegla.

Branky a nahrávky: 4. Kadlec (Malý, Pýcha), 26. Panna (Barták), 31. Zumr (Pýcha, Malý), 40. Panna (Kysela, Kadlec), 60. Malý (Pýcha, Panna) – 7. Jícha (Peslar), 25. Kuřítko (Kolda), 37. Kuřítko (Peslar), 53. Štěpánek (Stehlík). Rozhodčí: Čáp – Tasch, Urubčík. Vyloučení: 10:9. Využití: 3:2. Diváci: 790. Třetiny: 1:1, 3:2, 1:1. Žďár n. S.: Řehoř (40. Sláma) – Pleva, Lojek, Beneš, Poizl, Peslar, Sedláček, Kolda – Štěpánek, Vítek, Krupka, Kuřítko, Bureš, Jícha, Gregar, Stehlík, Kunstmüller, Kovář.

PELHŘIMOV – TÁBOR 6:3
V úvodu zápasu byl nebezpečnější Tábor, jenže střely Březiny, Šulka a Škrdlety skórem nepohnuly. Pelhřimov se sice rozehříval déle, ale v 10. minutě získal vedení, když přesně mířil Vysloužil. Od těch chvil byli domácí lepším týmem. Ve 12. minutě se dostal do úniku Martin Hadrava a jelikož namířil přesně k tyči, bylo to už o dvě branky. Pelhřimov pak přežil bez úhony oslabení o Rudyho a když faulovali hosté, udeřil.

Přesilovku v 16. minutě využil Vysloužil. Při další početní výhodě, tentokráte už ve druhé třetině, se trefil F. Kasalý a rozklad Tábora pokračoval. Ve 34. minutě se navíc v oslabení prosadil dorážející Votápek a zápas spěl k poklidnému závěru. Z tohoto scénáře ho vyvedla 47. minuta, kdy se v barvách Tábora zapsali mezi střelce Pechánek a Černý. V 59. minutě ještě snížil na rozdíl dvou gólů Blažek, ale hosté už z popela nepovstali. Vyzkoušeli sice hru bez brankáře, jenže jejím jediným výsledkem byl gól Pelhřimova, který obstaral Plachý.

Ilustrační foto.
Opilý dvaasedmdesátiletý muž v noci ležel na ulici

„Soupeř na nás sice vlétl, ale jeho tlak jsme přečkali. Pak se karta otočila, do konce třetiny jsme získali vedení 3:0, později to bylo i 5:0. Tábor sice pak zápas zdramatizoval, ale výhru už jsme si pohlídali. Pro nás je to cenný výsledek, chci poděkovat týmu v čele s brankářem,“ uvedl trenér Pelhřimova Jan Dvořák.

Branky a nahrávky: 10. Vysloužil, 12. Martin Hadrava (Kohút), 16. Vysloužil (Plachý, Kopic), 22. Kasalý (Rudy), 34. Votápek (Martin Hadrava), 60. Plachý – 47. Pechánek, 47. Černý, 59. Blažek (Šulek). Rozhodčí: Ondráček – Křivohlavý, Klouda. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Třetiny: 3:0, 2:0, 1:3. Pelhřimov: Hlaváč – Kohút, Rudy, Oščádal, Port, Kasalý D., Kalenda, Kaminsky, Votápek, Kopic, Plachý, Kasalý F., Hadrava Marek, Hadrava Martin, Šulák, Vysloužil, Siřiště.

Č. BUDĚJOVICE – H. BROD 6:1
Bruslaři do samého začátku zápasu tahali ta kratší konec a ve 3. minutě už prohrávali o dvě branky. Po změně stran ve 27. minutě už to s hosty vypadalo bledě, protože domácí vstřelili třetí branku. Ale Havlíčkův Brod se za necelou půl minutku dokázal oklepat a snížit, když se ve skrumáži nejlépe zorientoval Kuchta. Jenže českobudějovičtí hokejisté neponechali nic náhodě a opět si vrátili tříbrankové vedení. Domácí si v posledním dějství připsali opět dvě branky a pojistili si své vítězství.

Branky a nahrávky: 1. Šulčík, 3. Bárta (J. Trummer ml, Macháček), 28. Macháček (Michal, J. Trummer ml), 33. Sumerauer (Marek), 48. Macháček (J. Trummer ml), 55. Bárta (Michal, Vylíčil) – 28. Kuchta (Chlubna, Přidal). Rozhodčí: Battěk – Marek, Ovsík. Vyloučení: 8:9, navíc Třetina (H. Brod) 10 min. OT. Bez využití. Diváci: 240. Třetiny: 2:0, 2:1, 2:0. Havlíčkův Brod: Novák – T. Semrád, Krejčí, Kulhánek, Balgalvis, Kříž, Vala – Přidal, Kozlík, Třetina, Voříšek, Milfait, Šuhaj, Chlubna, Ludvík, Kuchta, Homola.

PÍSEK – M. BUDĚJOVICE 3:5
Hosté z počátečního tlaku nic nevytěžili, a tak mohlo udeřit na opačné straně, ale Brož domácího Urbance vychytal. Skóre otevřel až v šesté minutě využitou přesilovkou Čermák – 0:1. Moravské Budějovice zvýšily o čtyři minuty později Rytnauerem, který z blízka překonal gólmana Kříže. Písek za nedlouho vrátil do zápasu střelou z mezikruží Koupal – 1:2. Poslední slovo v první třetině měla Žihadla, kapitán Pucher vybídl ke skórování Juráně. Tentýž hráč mohl skórovat do přestávky ještě jednou, ale v šanci, do které se dostal ve vlastním oslabení, nechal vyniknout píseckého brankáře.

V sobotu 20. ledna se film Řeky Vysočiny promítal v Kališti. Hasičská klubovna byla zaplněna do posledního místa. Nechyběli ani oba tvůrci - zcela vlevo Josef Novotný, vedle něho Jaroslav Hájek.
Dva kreativní senioři jezdí po venkovských sálech s dokumentem Řeky Vysočiny

Jihočeši po změně stran začali náporem, který ale vyvrcholil nevyužitou příležitostí Urbance, jehož bekhendová střela skončila na Brožovi. Hostujícímu gólmanovi za nedlouho pomohla tyč. Ve 35. minutě přišel trest, když lídr budějovického mužstva Pucher oslovil Rytnauera a ten se do listiny střelců zapsal podruhé. Ještě do druhé sirény měl dvě tutovky Horký, ale v obou soubojích byl úspěšnější domácí brankář Kříž.

První možnost ke skórování ve třetí části měl Krutiš, ale Kříže střelou i následnou dorážkou nepřekonal. Písek se snažil nepříznivý vývoj zvrátit až do konce. Snížit mohl po Urbancově přihrávce Volf, ale Brož byl proti. Jihočeši se snížení na 2:4 dočkali v 53. minutě, kdy početní výhodu zužitkoval Parýzek. Naději hostitelům sebral při závěrečné power-play gólem do prázdné brány Matějka. Urbancova trefa šest vteřin před koncem tak znamenala jen korekci výsledku.

„Bylo to průměrné utkání a jsme rádi, že jsme ho zvládli, povinné vítězství. Nám se proti týmům ze spodku tabulky hraje špatně a proto jsme rádi, že to máme za sebou. Teď se těšíme na Brod,“ hodnotí trenér Žihadel Augustin Žák.

Branky a nahrávky: 13. Koupal (Červinský), 53. Parýzek (Novák, Koupal), 60. Urbanec (Turek) – 6. Čermák (Juráň, Matějka), 10. Rytnauer, 15. Juráň (Pucher st., Matějka), 35. Rytnauer (Pucher st.), 60. Matějka (Pucher st.). Rozhodčí: Šindel – Štofa, Malý. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 211. Třetiny: 1:3, 0:1, 2:1. M. Budějovice: Brož – Čermák, Kabelka, Hačecký, Wasserbauer, Pelikán, Kliment, Peroutka, Bulín, Pucher ml., Pucher, Rytnauer, Matějka, Lupač, Horký, Krutiš, Salák, Juráň.

Ostatní výsledky 28. kola: Nymburk – Klatovy 9:1.

1. H. BROD 28 19 2 2 5 147:78 63
2. ŽĎÁR N. S. 28 16 3 2 7 123:100 56
3. M. BUDĚJOV. 27 14 3 1 9 110:86 49
4. Tábor 28 15 1 2 10 94:85 49
5. Kolín 28 13 3 3 9 90:79 48
6. Nymburk 28 10 2 5 11 99:98 39
7. Klatovy 28 9 3 2 14 92:126 35
8. DS Č. Budějov. 27 7 3 3 14 97:111 30
9. PELHŘIMOV 28 9 1 1 17 100:128 30
10. Písek 28 5 1 1 21 65:126 18

Program příštího kola 2. ligy, skupiny střed (sobota 27. ledna): Kolín – David Servis České Budějovice, ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Nymburk, Klatovy – PELHŘIMOV, Tábor – Písek, MORAVSKÉ BUDĚJOVICE – HAVLÍČKŮV BROD.