Dlouhé čekání je ale u konce. Už dnes totiž vypukne další prvoligová sezona. A je na co se těšit. V druhé nejvyšší soutěži se objeví dva silní nováčci s velkou fanouškovskou základnou, do hry zasáhnou hvězdná jména, která ještě v minulém roce rozdávala radost v extralize, a v neposlední řadě budou opět k vidění tradiční vyhecovaná derby.

Chtějí play-off

Z pozice nejúspěšnějšího krajského celku loňské sezony vstupuje do nového ročníku Horácká Slavia. Ta dosáhla historického úspěchu, když se probojovala až do semifinále play-off, ve kterém po boji nakonec prohrála s Mladou Boleslaví. To už je ale v Třebíči zapomenuto. „Už bych o tom nechtěl vůbec mluvit," zdůrazňuje trenér Kamil Pokorný. „Dokonce jsem nechal strhat i některé nálepky, které nám to pořád připomínaly. Je tu nový start, nová soutěž a hrozně důležité bylo dostat hráčům z hlavy to, co se stalo loni. Byl to sice úspěch, ale to už je dávno pryč," dodává.

Od toho se také odvíjejí letošní cíle. Kdo by totiž čekal nějaká omračující prohlášení, bude zklamán. Vedení Horácké Slavie se tradičně drží při zemi. „Musíme se dostat do play-off, to je klíč," hlásí Pokorný. „Tam pak začíná vše od nuly. Pro nás a pro všechny ostatní kluby bude hodně těžké se do té osmičky dostat, a když se tam dostaneme, tak všechno začíná znova."

Přitom by v Třebíči mohli pomýšlet i výše. Loňský úspěšný tým totiž zůstal z velké části pohromadě. „Naší prioritou bylo udržet co nejvíce hráčů z loňska. To mužstvo ukázalo charakter, byly tam dobré vazby i klima v kabině. Na hráčích bylo vidět, že jsou soutěživí, a celý tým měl kvalitu. Jsme v zásadě spokojení," pochvaluje si kouč Horácké Slavie.

Klíčem bude zdraví

Ambice má opět Dukla Jihlava. Tým z krajského města solidně posílil, příchod zkušenosti v podobě hráčů Lukáše Sáblíka, Michala Důrase a především klubové ikony Viktora Ujčíka může žlutočervené katapultovat v tabulce hodně vysoko. „O našich cílech jsme hodně diskutovali," prozrazuje generální manažer Dukly Bedřich Ščerban. „Trenérům jsme dali jako prvotní úkol uhrát co nejlepší pozici před play-off."

S přípravou jsou v Jihlavě spokojeni tak napůl. V řadě duelů nenastoupil tým kompletní. „Mohly za to zdravotní potíže hráčů," vysvětluje Ščerban. „Od zdraví se budou odvíjet také naše výsledky v lize," tuší šéf klubu.

Jinak si ale nemohou v Dukle příliš naříkat. „Letos bylo letní období dlouhé, ale ukázalo, že jsou kluci ochotní pracovat. Dokázala to i funkční vyšetření, hráči se dostali úplně jinam než v předešlých letech," pochvaluje si pokroky svých svěřenců hlavní kouč Petr Vlk, který vidí v soutěži tři hlavní favority. „Určitě se neminu, když řeknu Boleslav, Budějovice a Olomouc," předpovídá Vlk.

A nový kapitán týmu Tomáš Čachotský k tomu bojovně dodává: „Doufám, že mezi favority soutěže budeme patřit i my!"

Rošády u Rebelů

Největší změny se během léta udály v Havlíčkově Brodě. V Kotlině se obměnilo prakticky vše. Od kádru přes trenéra až po generálního manažera. Především odchod Augustina Žáka čtrnáct dní před začátkem soutěže byl hodně překvapivý. Jiří Mička, který na střídačce Rebelů nahradil svého jmenovce Recha, však věří, že to na jeho svěřence nebude mít žádný vliv. „Uvidíme, o tomhle se nechci vůbec bavit. Stalo se, co se stalo. My trenéři a hráči jsme tu od toho, abychom se soustředili na hru. Doufám, že se to na mužstvu nijak neprojeví."

Kotlinu v létě opustilo mnoho zkušených hráčů, kteří měli vysoké smlouvy, a Mička místo nich začal sázet na mládí. „Oproti loňsku tým hodně omladil. Ale chceme mít dobrou partu v kabině a to se zatím rýsuje dobře. Když budeme hrát hokej, který chceme hrát, budeme sbírat body," tvrdí.

To se potvrdilo také v přípravě, kdy Havlíčkův Brod prohrál pouze dvakrát, v obou případech s Třebíčí. Jinak si připsal tři remízy a pět vítězství.

Výsledky v přípravě však mnoho neznamenají. Také proto vedení své hráče nestaví před nesplnitelné cíle. „Chceme se poprat o play-off, to je pro nás prvořadé. Musíme sbírat bodíky a věřím, že když se s mužstvem nebude hýbat, tak můžeme předvádět hokej, se kterým budou všichni spokojení," je přesvědčený Mička.

V dnešním prvním kole se doma představí pouze Jihlava, která doma přivítá nováčka z Havířova.

S dalším nováčkem se potká také Havlíčkův Brod, který zajíždí do Českých Budějovic. Venku hraje rovněž Třebíč. Tu čeká loňský účastník baráže – Olomouc.