Chomutov, jenž postoupil do extraligy, nahradí pražská Slavia, která z nejvyšší soutěže spadla po 21 letech. Po dlouhých 17 letech si I. ligu zahraje také Přerov, jenž vystřídá sestupující Havlíčkův Brod. Alespoň tak by mělo vypadat složení prvoligových týmů pro sezonu 2015/16.

Všechno však může být jinak. „K mání je jedna až dvě prvoligové licence," tvrdí předseda představenstva Evžen Vopelka, který v těchto dnech s ostatními členy vedení Havlíčkova Brodu zvažuje, jaká liga se bude příští rok v Kotlině hrát. I několik dalších týmů stále neví, jakou soutěž budou hrát.

CHOMUTOV ZMIZÍ. Jedno je jisté. Chomutovské Piráty v příštím roce diváci v I. lize neuvidí. Ambiciózní tým ze severu Čech splnil předsezonní cíl a postoupil mezi elitu. Mnozí Piráti však budou pravděpodobně i nadále nastupovat v I. lize, jelikož Chomutov úzce spolupracuje s Kadaní.

I. LIGA V PRAZE? Po jednadvaceti letech se s nejvyšší soutěží loučí pražská Slavia. „Je to obrovská tragédie pro Slavii a velké zklamání. Je mi to hrozně líto i vůči fanouškům. Mrzí mě, že jsme se na baráž nepřipravili tak, abychom uspěli, i když jsme se snažili udělat maximum," říkal zklamaně majitel Slavie Vladimír Pitter. Fanoušci Slavie se dokonce obávají, že by klub mohl klesnout ke dnu úplně. „Musím říct, že podobné spekulace moc nevnímám. Jestli si někdo myslí, že sestup byl záměr, tak by si měl uvědomit, že pokud se chce někdo klubu zbavit, tak se ho lépe zbavuje na vrcholu, než když padá, aby se mu vrátila investice do něj vložená," vyvrací Pitter všechny spekulace.

PŘEROV POSTUPUJE. Z II. ligy si postup o patro výš zajistil Přerov, který si v kvalifikaci poradil s Táborem i Sokolovem, jenž v posledním zápase porazil po samostatných nájezdech. „Byl to opravdu neskutečný pocit! Co se tady bude dít? Tak to je opravdu ve hvězdách," tvrdí hrdina penaltového rozstřelu Jiří Slovák. Přerov se do I. ligy probojoval po sedmnácti letech.
„Jsme všichni moc rádi, že Přerov se zase skvěle bavil a naplno žil hokejem. Loni už euforie byla taky, když se hrálo finále s Prostějovem, ale nepodařilo se jít dál. Letos jsme se snažili do naší hry zapojit trochu více srdíčka a pracovat na kolektivním duchu, což zřejmě rozhodlo," říká spokojeně kouč Přerova Petr Dočkal, kterého čeká přes léto hodně práce: „Musíme být nohama na zemi, poctivě pracovat a prokousávat se v bojích proti těm výrazně lepším mužstvům, která v první lize budou. Pro vedení klubu i hráče to všechno budou velké změny, na které je třeba se stoprocentně připravit."

POMOC OLOMOUCE. V letošním ročníku těžila ze spolupráce s Olomoucí jihlavská Dukla i Horácká Slavia Třebíč. Nyní, když se do I. ligy probojoval Přerov, je dost možné, že olomoučtí hráči budou nastupovat právě zde. Třebíč i Jihlava však v uplynulém ročníku spolupracovaly i s dalšími extraligovými týmy, a tak by případná ztráta jednoho partnera nemusela být takovým problémem.

LITOMĚŘICE MĚNÍ PARTNERA. Několik let těžily Litoměřice ze spolupráce s pražskou Spartou. Od letošní sezony se však místo Pražanů budou v dresu Litoměřic objevovat hokejisté Hradce Králové. „Na tříletou smluvní spolupráci se Spartou Praha chceme navázat novou partnerskou smlouvou, která našemu klubu dokáže nabídnout zajímavou perspektivu dalšího výkonnostního posunu, a to jak prvoligového A-mužstva, tak potenciálně i našich mládežnických týmů. Protože i my máme co nabídnout, hledali jsme znovu silného extraligového partnera s nejvyššími ambicemi. S klubem Mountfield HK jsme se rychle shodli, že si můžeme být vzájemně užiteční," uvádí na klubovém webu předseda HC Stadion Litoměřice Daniel Sadil.

KAM S REBELY? Havlíčkův Brod zažil katastrofální sezonu. Od začátku bylo jasné, že boj o záchranu bude hodně obtížný. Nakonec Rebelové skončili poslední a sestoupili do II. ligy. V Kotlině se však s II. ligou smířit nechtějí a uvažují o odkupu prvoligové licence. „Ty licence jsou k dispozici, ale není to pouze o tom, že někomu zaplatíme několik milionů," připomíná Vopelka, že následně bude třeba zajistit rozpočet ve výši několika milionů, aby klub mohl fungovat v I. lize. Tato otázka by měla být zodpovězena nejpozději do konce dubna.

PROSADÍ TŘINEC FARMU? Kromě Havlíčkova Brodu se o prvoligovou licenci uchází také ve Frýdku-Místku. Frýdek-Místek by měl fungovat jako farma extraligového Třince. „Hlavním cílem je dostat do Frýdku-Místku první ligu. Získat ji není nic lehkého, a proto se stále rozhodujeme mezi koupí prvoligové licence, nebo vybojování postupu po sportovní stránce," zní ze strany Ocelářů. Ti už na začátku dubna jednali s vedením frýdecko-místeckého hokejového klubu i městskými zastupiteli.

JESTŘÁBI TLAČÍ NA MĚSTO. Prostějov bojoval s Havlíčkovým Brodem o udržení až do samého konce I. ligy. Nakonec byli šťastnějším týmem Jestřábi, a zachovali si tak prvoligovou příslušnost. V současnosti je však trápí finanční problémy, a jsou tak jedním z týmů, kteří by mohli prvoligovou licenci prodat.

„Podpora a spolupráce s městem je skutečně naprosto, ale naprosto zásadní pro dlouhodobé setrvání 1. hokejové ligy v Prostějově," říká otevřeně generální manažer Jaroslav Luňák a dodává: „Udělám maximum, aby 1. hokejová liga byla v Prostějově i v dalších sezonách. Je třeba říci, že k tomu je skutečně potřeba daleko větší spolupráce s městem, než tomu bylo za poslední dva roky, ale já pevně věřím, že se nám s městem společnou cestu najít povede."

Lukáš Zelený