Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje o tom rozhodl na svém jednání, když se přiklonil k variantě se dvěma skupinami. V každé bude hrát jiný počet týmů. V západní skupině 18, ve východní pouze 12.

Varianta se třemi skupinami byla smetena ze stolu. Fanoušci se tak nedočkají více regionálních derby, v Moravských Budějovicích se dokonce nedočkají žádného. Žihadla byla totiž přesunuta do skupiny Východ. „Není pro mě zklamáním, kde jsme. Na ten hokej se těšíme, ale je pro mě velkým zklamáním, jakým způsobem jsme se tam dostali," komentuje přesun do východní skupiny manažer Moravských Budějovic Zdenek Stojánek.

Již po aktivu klubů se ozývaly hlasy, že si to „bohové" (viceprezident ČSLH a manažer Kobry Praha Miloslav Šeba, pozn. red.) rozhodnou sami.

„Podoba soutěže vychází z většinového názoru klubů – v hlasování se jich pro skupiny s osmnácti a dvanácti účastníky vyslovilo dvacet, osm bylo proti a dva se nevyjádřily," oponuje Výkonný výbor ve svém prohlášení. Problémem však je, že v prvním hlasování se druholigové týmy jednoznačně přiklonily k variantě se třemi skupinami.

„Jednání nebylo vůbec seriózní, neodpovídá to tomu hlasování na aktivu. Na konci akorát zazněl tento návrh na dvě skupiny. V pondělí pak přišel dotazník na systém, který se neprojednával," uvádí Stojánek na pravou míru.

Přesto návrh získal na začátku týdne podporu dvaceti druholigových zástupců. „Moravským týmům to je v podstatě jedno. Pro ně je to de facto třískupinový systém, akorát budou muset jet jednou k nám do Moravských Budějovic," připomíná Stojánek, že ve východní skupině je pouze 12 týmů, a pokračuje: „Tahle varianta hraje především pro Kobru Praha a pár dalších týmů."

Ačkoliv verdikt Výkonného výboru ČSLH se zdá být definitivní, v Moravských Budějovicích zvažují, zda nepodají protest. „Možná si vyžádám audienci na nejvyšších místech," přemýšlí Stojánek.

I ve skupině Západ jsou problémy

Ani ve skupině Západ, kde bude hrát Havlíčkův Brod, Pelhřimov a Žďár nad Sázavou, není ještě jisté, zda skupina nedozná změn. Jde především o Sokolov, který se dostal do velkých finančních problémů, poté co Sokolovská uhelná pozastavila podporu sportu, což se kromě hokejového týmu Sokolova dotkne např. i hokejistů Karlových Varů. Pokud sokolovští hokejisté nezískají podporu od města, bude velmi pravděpodobné, že do příštího ročníku II. ligy vůbec nezasáhnou.

Rozdělení II. Ligy

ZÁPAD: Bílina, Děčín, HAVLÍČKŮV BROD, Jablonec nad Nisou, Jindřichův Hradec, Klášterec nad Ohří, Klatovy, Kobra Praha, Kolín, Nymburk, PELHŘIMOV, Písek, Řisuty, Sokolov, Tábor, Trutnov, Vrchlabí, ŽĎÁR NAD SÁZAVOU.

VÝCHOD: Břeclav, Frýdek-Místek, Hodonín, Karviná, Kopřivnice, MORAVSKÉ BUDĚJOVICE, Nový Jičín, Opava, Poruba, Technika Brno, Valašské Meziříčí, Vsetín.

Lukáš Zelený