Ti měli dobře rozehraný sobotní zápas v Prostějově (3:2) i v pondělí doma proti Litoměřicím (1:3). Nakonec ale zůstali bez bodu. V ideálním rozpoložení ale nejsou ani hokejisté z nedaleké Jihlavy. Dukla prohrála derby v Třebíči, v posledních dvou domácích zápasech také trestuhodně ztrácela. Dnešní derby obou velkých rivalů je tak i soubojem o pozvednutí pošramoceného sebevědomí.

Zatímco Dukla se sice herně trápí, body alespoň po špetkách sbírá. To Rebelové dlí bezmocně na nejnižší příčce tabulky. „Je to pořád stejná pohádka. Místo abychom první třetinu vyhráli tři, čtyři nula, tak nedáme tutové šance, a potom přijdou zbytečné fauly a soupeř je umí potrestat. My bohužel ne, my ani pořádně nevystřelíme," kroutil hlavou brodský útočník Jan Milfait po poslední porážce od Litoměřic.

Situace havlíčkobrodských hokejistů je před derby už velmi vážná, a jak říká zkušený Jiří Kuchler, je to hlavně o psychice. „Já jsem vloni na Kladně zažil psychologa, takže možná by nám pomohl i on. Já tam zavolám, jestli by nám paní psycholožku nepůjčili," byl nad věcí Kuchler.

Ten si derby Vysočiny zahraje poprvé. „Ještě jsme se o tom nebavili. Ty zápasy jdou v rychlém sledu a připravujeme se vždy na nejbližší zápas. Já chci věřit tomu, že když nám to nejde proti těm relativně slabším týmům, tak nám to půjde proti silným soupeřům. Musíme si nějaké body přivézt z Jihlavy. Musíme více střílet, dáváme málo branek, co jsem tady, tak jsme více jak dvě branky nedali," má jasno Kuchler.

Naopak zkušenosti se zápasy s Jihlavou má z loňské sezony Jan Milfait. „My jsme v situaci, že už v žádném zápase nemáme co ztratit. Můžeme jenom získat, a to platí i o zápase v Jihlavě. Věřím, že nás přijedou podpořit fanoušci," dodal. Hodně zamotanou hlavu má ze sezony brodský trenér a sportovní manažer Miroslav Barus. „Těžko se mi teď o Jihlavě mluví, protože ta frustrace z posledních zápasů je velká. Co bude platit na Jihlavu, nedokážu teď říci. Navíc se nám zranili hráči," smutnil po zápase s Litoměřicemi Barus.

Konečně vyhrát doma

Jak je již naznačeno výše, Dukla vyhrála doma za plný počet bodů naposledy třináctého října. Další plný bodový zisk si chce připsat po více než dvou týdnech právě v derby proti Havlíčkovu Brodu.

Jihlavští hokejisté si přejí, aby druhé derby v rychlém sledu mělo podobnou kulisu jako to pondělní v Třebíči. „Atmosféra tam byla opravdu parádní," ocenil výkon fanoušků obou táborů obránce Petr Šidlík. „Kéž by to takto bylo na každém utkání." Výkony a výsledky jako na houpačce ale Dukla své fanoušky trošku trápí.

Je proto nasnadě, že dnes její hráči udělají vše po nápravu dojmu ze své hry. „Chceme bodovat s každým soupeřem," posílá vzkaz příznivcům Šidlík, který aktuální pozici jihlavského rivala neřeší: „Nekoukáme se, zda je soupeř první, nebo poslední."

Utkání začíná na Horáckém zimním stadionu tradičně v 17.30 hodin.

Hokejové menu: I. hokejová liga, 19. kolo
Dnes od 17.30: TŘEBÍČ – Chomutov, JIHLAVA – HAVLÍČKŮV BROD, České Budějovice – Kadaň. Od 18.00: Litoměřice – Šumperk, Ústí nad Labem – Benátky nad Jizerou, Havířov – Most.
Utkání Kladno – Prostějov se dohrává 24. listopadu.