Přestože se v duelu dvou regionálních rivalů většinou těžko hledá favorit, tentokrát jsou síly rozvrženy poměrně jednoznačně. Dukle se daří, vyhrála pět z posledních šesti zápasů, naopak Rebelové mají problémy. Poté, co vyhodili trenéra Dvořáka, se dočasně ujali kormidla Milan Chalupa s Richardem Cachnínem. Ti ve svém prvním utkání dokázali uspět proti Benátkám nad Jizerou, následoval ovšem debakl 2:8 v Kadani.

A tak vedení Havlíčkova Brodu sáhlo po změně. V derby se totiž poprvé na domácí střídačku postaví nový trenér Jiří Rech. Ten v minulosti působil například jako asistent Martina Pešouta v Chomutově, poté byl hlavním koučem Kadaně. Naposledy vedl druholigový Hodonín, který opustil ve středu. Jihomoravský tým zanechal na první příčce se sedmadvaceti body získanými  v jedenácti duelech.

„Majitelé se rozhodli, že bude nejlepší, když k týmu přijde trenér, který není nijak zatížený historií brodského klubu ani Vysočinou," uvádí na klubových stránkách generální manažer Augustin Žák. „Nakonec vybrali právě Jiřího Recha, který dnes (včera – pozn. aut.) oficiálně převzal tým," dodává. Na pozici asistenta se stáhne zpět Milan Chalupa, Richard Cachnín se vrátí k trénování brodského dorostu.

Rebelové tak dostali nový impuls, otázkou je, zda to bude na tým z krajského města stačit. Jihlava totiž vstoupí do utkání posílena vítězstvími nad Mladou Boleslaví, Ústím nad Labem, či poslední výhrou nad Medvědy z Berouna. A pochopitelně by na tyto výsledky ráda navázala.

„To by se nám hodně líbilo. My samozřejmě jedeme do Brodu s tím, že chceme vyhrát, přivézt tři body a odehrát dobré utkání," plánuje jihlavský stratég Petr Vlk.

Žlutočervení mají Havlíčkovu Brodu co oplácet, vždyť v prvním vzájemném zápase letošní sezony vyhráli na Horáckém zimním stadionu Rebelové 3:2. „To bylo z naší strany nešťastné utkání. Ale my koukáme dopředu a opakuji, že chceme vyhrát," říká bojovně kouč Dukly.

O tom, jaké změny se v Havlíčkově Brodě udály, má jihlavský trenér určité zprávy, přiznává ale, že se jimi příliš nezaobírá. „Vnímáme to, co si přečteme v novinách. Především se ale chceme soustředit na svůj výkon," konstatuje Vlk.

Důležité utkání čeká ve 21. kole také hokejisty Horácké Slavie. Ti zajíždějí na led Berouna, kde by chtěli navázat na poslední dvě utkání na domácím kluzišti. V nich porazili Olomouc a ve středu také Písek. „Je to jednoduché, po těch dvou domácích vítězstvích bychom i v Berouně chtěli bodovat," plánuje třebíčský trenér Kamil Pokorný.

Hokejové menu

I. liga, 21. kolo
Sobota od 17.00: HAVLÍČKŮV BROD – JIHLAVA, Šumperk – Hradec Králové, Litoměřice – Benátky nad Jizerou. Od 17.30: Most – Kadaň, Beroun – TŘEBÍČ, Písek – Ústí nad Labem, Mladá Boleslav – Olomouc.

II. liga – skupina Střed, 13. kolo
Sobota od 17.00: Břeclav – Kolín, Hodonín – PELHŘIMOV.
Neděle od 17.00: CHOTĚBOŘ – Technika Brno, Nymburk – MORAVSKÉ BUDĚJOVICE. Od 17.30: ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Jindřichův Hradec.