Po auditu za účetní období 2013, kdy BK musí z městské dotace vracet necelých sedm set tisíc formou splátkového kalendáře, začíná být situace BK ještě vážnější. Poskytovatel dotace, město Havlíčkův Brod nechalo zkontrolovat i účetní období 2011, 2012 s výsledkem nálezu necelých dvou milionů. K dané problematice se v rozhovoru pro Havlíčkobrodský deník vyjádřil stávající předseda BK David Kozlík.

Máte za sebou další účetní kontrolu, která dopadla ještě hůře než ta předešlá. Bylo zjištění skoro dvoumilionového nálezu pro vás šokující?
Ani tak šokující zpráva to nebyla, protože jsme věděli, že audit probíhá a jaký auditor má náhled na různé skutečnosti. Už od října jsme věděli, že takový nález je. Ještě jsme zkoušeli nález námitkovat, ale všechny námitky nám byly zamítnuty.

Jaký bude další váš postup?
Dne 22. prosince se bude městské zastupitelstvo vyjadřovat k naší žádosti o prominutí, případně v jaké výši vratka peněz bude.

Co to pro BK v momentální chvíli znamená?
V momentální chvíli víme, že splácíme zhruba sedm set tisíc podle nálezu z roku 2013, dohodli jsme se na splátkovém kalendáři ve výši necelých čtyřicet tisíc měsíčně, které máme rozložené na osmnáct měsíců. I kdyby nám následující platby rozložili, nevím na jakou dobu, tak občanské sdružení nedá částku kolem sto tisíc na splátky dohromady a musí zákonitě zaniknout. Věřím, že se najde jiné řešení.

Jaké máte na mysli?
Jestli jsem dobře informován, tak obdobná situace nastala i před rokem 2010, kdy HC Rebel vlastnilo město, a ten nález tam byl ještě mnohem větší, a přesto to dopadlo tehdy pro klub dobře a řešení se našlo.

Za toto pochybení, ať už úmyslné nebo neúmyslné musí nést někdo odpovědnost…
My jsme k celé věci udělali vyjádření celého BK, kde jsme zhodnotili situaci našima očima. Neříkám, že jsme zcela bez viny, protože nějaké kontrolní mechanismy tam z naší strany proběhnout mohly, ale jsem přesvědčen, že BK bylo jen příjemcem dotace pro HC Rebel a nemyslím si, že to takto nastavilo vedení BK nebo vedení HC Rebel. Ty dotace byly ve výši šest, pět a čtyři a půl miliónů za ty roky zpátky, které audity prověřovaly. A teď z toho chtějí část dotace vrátit. Myslím si, že město mělo několik možností, jak tyto dotace průběžně kontrolovat. Dokonce mělo i v rámci smlouvy s HC Rebel a BK své zastoupení v dozorčí radě v HC Rebel a my si myslíme, že kontrolní mechanismy ze strany města nefungovaly. Kdyby docházelo k průběžným kontrolám, tak to nemohlo dojít takto daleko. Vedení HC Rebel i BK podle mě dělalo vše tak, jak bylo v roce 2010 nastaveno a nyní s hrůzou zjistíme, že vše bylo špatně.

Kdo tedy byl za město v dozorčí radě HC Rebel a mohl tyto průběžné kontroly nařídit?
Městem a valnou hromadou HC Rebel byl do dozorčí rady schválen pan Kopic, ale jestli měl nebo mohl tyto kontroly provádět nevím. Zeptejte se jeho, případně města, co bylo v jeho kompetencích a na co měl v HC Rebel dohlížet. Teď to ale dopadlo tak, že všichni hází vinu jen na BK. Ten byl, ale jen loutkou, u které ale BK za provázky netahalo. Každopádně kontrolní mechanismy selhaly na všech stranách a celou věc prověřuje i policie ČR.

Už se ze strany města něco změnilo?
Ano, ve spolupráci s vedením HC Rebel jsme přenastavili kompetence a mnoho dalšího tak, abychom předešli dalším chybám a průběžná kontrola za rok 2014 už byla s pozitivním závěrem.

Je nyní ohrožena hokejová mládež?
Zatím nám je pozastaveno vyplácení poslední letošní splátky dotace, na které jsme bytostně závislí. Pokud ji nedostaneme, tak nevyplatíme trenérům mzdy, někteří jsou na nich závislí, protože je to jejich hlavní činnost, nezaplatíme dopravu, která byla splatná 12. prosince a další pohledávky, které na tuto částku byly navázány. Myslím, že i kdyby nám poslední nález rozložili do pětiletých splátek, tak jestli dobře počítám, je to dalších čtyřicet tisíc k těm stávajícím a odpovědně mohu říci, že splátka osmdesát tisíc je pro nás prakticky likvidační.