EXTRALIGA ST. DOROSTU

H. BROD – HAVÍŘOV 5:2
Na první velkou šanci se čekalo do 9. minuty, kdy zahrozili hosté. Z okraje kruhů tvrdě vypálil Adam Strakoš a gólman Kulich jeho ránu vyrazil před sebe. Dostal se přitom už trochu vedle svého brankoviště, ale dorážka nehrozila, protože před jeho svatyní hlídkovali jeho spoluhráči. Domácí si potom zahráli přesilovku a vytvořili si enormní tlak. Hned dvakrát mohl doklepnout kotouč do odkryté brány Pavel Hendrych, ale brankář Sonnek čaroval. Při hře 4 na 4 o sobě dal znovu vědět i Havířov, když se Oskar Rzekanowski natlačil za obránce a zblízka prověřil Kulichovy betony.

Další velké šanci měli na holích brodští David Michálek, jenž se prokličkoval až před bránu a pálil do Sonnekových betonů, a Vojtěch Veverka, jehož střela z mezikruží rovněž zasáhla plastron. Havlíčkův Brod znovu prospal začátek prostřední části a stihl ho za to krutý trest. Po Patriku Srníčkovi přebral kotouč Dominik Pecka a z blízkosti levého kruhu propálil gólmana Kulicha.

Mladí Bruslaři se probudili a brzy se radovali z vyrovnání. Jiří Benák vykouzlil parádní křížnou nahrávku na Davida Michálka, jenž zůstal před brankovištěm nepokrytý a z voleje skóroval. Domácí měli jasně navrch a ve 28. minutě dokonali obrat. David Michálek nahrál do kruhu Jiřímu Benákovi, který nastřelil Sonnekovy betony. Maskovaná opora Slezanů se přitom dostala daleko z brankoviště a brodský obránce na druhý pokus z dorážky uklidil puk k přední tyčce.

Zaskočený Havířov se nestihl ani vzpamatovat a inkasoval znovu. Václav Piskač vybojoval kotouč pro Jiřího Přibyla, který v samostatném úniku zavěsil pod břevno. A to nebylo vše. Po sérii spálených šancí vypálil ze strany Jiří Kopic a vydařenou tečí zvýšil už na 4:1 Daniel Králíček. Soubor z Kotliny chtěl ve třetí periodě držet komfortní náskok, což se mu dařilo. A nejen to, ve 45. minutě završil pro soupeře potupného „bůra"! Po nahrávce Jiřího Vlacha si vzal hrací předmět pod patronát kapitán David Michálek, prosmýkl se mezi protihráči až před bránu a druhou trefou v utkání definitivně uklidnil svůj tým. AZ však ještě nesložil zbraně a dočkal se kýžené odměny. Při vlastním oslabení uloupil soupeři kotouč Adam Strakoš a vydal se do rychlého brejku. Ten byl sice zpomalený, ale i přesto kus černé gumy doputoval k Dominiku Pawliczkovi, jenž povedeným blafákem už jen symbolicky upravil na konečných 5:2.

„Nevěděli jsme, co máme od soupeře čekat. Chtěli jsme jít do zápasu aktivně. Dnes jsme se konečně dostali ke hře na čtyři útoky, takže jsme chtěli hrát hodně dopředu a víc napadat. A také konečně ušetřit i nějaké síly. V první třetině jsme měli čtyři vyložené šance, ale bohužel jsme je neproměnili. Ve druhé třetině jsme opět zaspali začátek a dostali jsme gól. Naštěstí jsme se ale trefili i my, měli jsme obrovský tlak a dali jsme i tyčku. Kluci konečně začali plnit to, co jim říkáme, a tlačili jsme se do brány. Myslím si, že třetí třetina se nám moc nepovedla, ale výsledek jsme si pohlídali. Zaslouženě jsme vyhráli a získali jsme důležité tři body," zhodnotil zápas brodský kouč Václav Adam.
Branky a nahrávky: 24. Michálek (Benák, Beran), 28. Benák (Michálek, Beran), 29. Přibyl (Piskač, Teplý), 35. Králíček (Kopic), 45. Michálek (Vlach) – 21. Pecka (Srníček), 52. Pawliczek (Strakoš). Rozhodčí: Svatopluk Kopeček – Jan Čížek, Petr Křivohlavý. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 97. Třetiny: 0:0, 4:1, 1:1. H. Brod: Kulich – Hrabaň, Němec, Benák, Kopic, Lachman, Polák, Rubner – Michálek, Vlach, Beran – Hendrych, Holenda, Veverka – J. Přibyl, Králíček, Piskač – Donda, Teplý.

H. BROD – VSETÍN 6:2
Svěřenci zkušeného trenérského tandemu Václav Adam – Jaroslav Benc vyjeli s velkou chutí i do prostřední části a ve 22. minutě znovu zvedali v gólové euforii ruce nad hlavu. David Michálek se svou střelou ještě neuspěl, ale hrací předmět se odrazil přímo na hůl Vojtěcha Veverky, jenž pohotovou dorážkou zametl puk za Huzlíkova záda.

Na přelomu první a druhé půlky zápasu založili domácí bleskový protiútok, při němž David Donda hledal před bránou zaparkovaného Michala Teplého, ale brankář Huzlík nahrávku zlikvidoval betony. Právě útočník Teplý putoval ve 34. minutě na trestnou lavici a Valaši nabídnutou přesilovku využili. V útočném pásmu sehráli bleskovou kombinaci, na jejímž konci vyzrál na brankáře Kulicha Roman Půček.
V úvodu třetí periody to přehnal s důrazem v útočném pásmu David Michálek a hosté další přesilovku využili ke snížení na nejtěsnější rozdíl. Od modré čáry vypálil Patrik Augustin a Jíří Weintritt parádní tečí nasměroval letící kotouč přesně pod břevno. Obrovské vášně vyvolal moment ze 44. minuty, který nakonec definitivně zlomil odpor Moravanů. Jiří Benák vystřelil a kotouč se od horní tyčky odrazil na čáru. Brankový rozhodčí omylem rozsvítil červené světlo, ale vědom si své chyby, okamžitě ho zhasl.

Domácí se protlačili k dorážkám a po té z hole Lukáše Berana se znovu rozsvítilo červené světlo. Brankář Huzlík totiž puk zpoza brankové čáry vyhodil ven svou lapačkou. Hosté vehementně protestovali a jejich vedoucí neudržel nervy na uzdě. Přiběhl k brankovému rozhodčímu a udeřil ho pěstí, za což vyfasoval trest ve hře.

Potrestaný byl i gólman Huzlík, jenž vyfasoval osobní trest na 10 minut za nesportovní chování. Frustrovaní Valaši potom kupili faul za faulem a nesoustředěnost na hru je definitivně potopila. Střelu Vojtěcha Veverky gólman Huzlík vyrazil a David Michálek se z bleskové dorážky nemýlil. Hodně nesportovní gesto potom předvedl vsetínský Roman Čechmánek, který dávno po přerušení hry vystřelil na brankáře Kulicha a nepříjemně ho zasáhl do ruky. Mladí Bruslaři hozenou rukavici s chutí zvedli z ledu, stačilo jim na to jen osm sekund. Od modré čáry tvrdě vypálil Jiří Benák, jeho dělovka se zatřepetala až v síti a uzavřela na konečných 6:2. „Navázali jsme na páteční vítězství a do zápasu jsme vstoupili dobře. Parádně jsme odehráli první třetinu, myslím si, že kdybychom po ní vedli 6:0, tak by se nikdo nemohl divit. Dali jsme ale jen dva góly, což mělo podle mě výrazný vliv na konečný výsledek. Před druhou třetinou jsme si řekli, že nebudeme soupeře pouštět do hry zbytečnými fauly. Bohužel, stal se opak a Vsetín přesilovky využil. Nevím, jestli má cenu komentovat třetí třetinu. To byla prostě bramboračka. Dali jsme góly a vyhráli jsme. Klukům musím poděkovat za bojovnost a za velmi důležité tři body," měl radost brodský lodivod Václav Adam.
Branky a nahrávky: 8. Michálek (Beran), 10. Teplý (Donda), 22. Veverka (Michálek), 44. Beran (Vlach, Michálek), 55. Michálek (Veverka), 58. Benák (Hendrych) – 36. Půček (Ondračka, Čechmánek), 42. J. Weintritt (Augustin). Rozhodčí: Luděk Pilný – Milan Kis, David Urubčík. Vyloučení: 7:4, vedoucí mužstva 5+TH, Huzlík OT 10 min. a Čechmánek (všichni VSE) OT 10 min. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Třetiny: 2:0, 1:1, 3:1. H. Brod: Kulich – Hrabaň, Němec, Benák, Kopic, Lachman, Polák, Rubner, Jančařík – Michálek, Vlach, Beran – Hendrych, Holenda, Veverka – J. Přibyl, Králíček, Piskač – Donda, Teplý.