EXTRALIGA ST. DOROSTU - OSMIFINÁLE PLAY-OFF – 1. ZÁPAS

TŘINEC – H. BROD 4:3PP
Na první osmifinálový gól se ve Werk aréně příliš dlouho nečekalo, jelikož do havlíčkobrodské branky prošel puk po teči Matěje Macha a v té době bylo odehráno pouhých šestačtyřicet sekund. O další dvě minuty později bylo na domácí střídačce ještě veseleji, když z pravého kruhu překonal Kulicha v početní výhodě Michal Kvasnica.

Hosté mohli kontrovat po střele Vlacha z mezikruží, havlíčkobrodský útočník ovšem třineckou branku zcela minul a gólem neskončila ani šance Dondy, proti kterému vyjel ze své klece Loubal a odpálil kotouč z dosahu hostujícího hráče. Ještě jeden gól ale v této části hry nakonec přece jen padl. Hráči Havlíčkova Brodu sice hráli v početní výhodě, ke střele z mezikruží se ovšem dostal Jan Kalus a poslal tak svůj tým do tříbrankového vedení.

V prostřední části si první velkou šanci vytvořili hosté, Teplý ovšem v situaci dva na jednoho příliš dlouho váhal a jeho střelu nakonec Loubal zlikvidoval. A třinecký gólman držel svůj tým i nadále, když se o chvíli později v brance neskutečně rychle přesunul a vyrazil střelu jednoho z hostů, mířící do odkryté části klece.

Poté už se ale hráči Havlíčkova Brodu dočkali a to v početní výhodě, když se trefil přesnou střelou z pravého kruhu k protější tyčce Jiří Vlach. O další tři minuty později už to bylo jen o gól, když v brance Třince skončila střela Patrika Hrabaně od mantinelu. Ještě před koncem druhé dvacetiminutovky mohlo být dokonce vyrovnáno, vyřešit své přečíslení tři na jednoho ovšem hosté úspěšně nedokázali.
Krátce po startu třetí třetiny se do obrovské šance dostal Stuchlík, ve svém úniku byl ovšem zahákován a celou situaci si tak měl zopakovat z trestného střílení. Nestalo se tak a nájezd nakonec provedl Jan Hladonik, jehož zakončení mezi betony si ovšem Kulich pohlídal a udržel puk před brankovou čárou.

Přidat definitivní pojistku na vítězství Ocelářů mohl následně obránce Radzienciak, který ovšem z těsné blízkosti na gólmana hostů nevyzrál. Radovat se nemohl ani Vochozka, jehož střelu do prázdné branky obětavě zablokoval jeden z hráčů Havlíčkova Brodu a když pak sekundu před koncem základní hrací doby dostal puk do sítě hostující Lukáš Beran, bylo vyrovnáno.

Prodloužení mohlo být dohráno už v úvodní minutě, Radzienciak ovšem po přejetí modré čáry trefil pouze tyč. O chvíli později už se ale třinečtí dorostenci radovali, když velmi důrazný Matěj Mach dorazil puk do sítě a zařídil tak první bod pro svůj tým v této sérii.

„Do zápasu jsme vstoupili hrozně bojácně. Špatně jsme bruslili a jenom jsme koukali na to, co soupeř udělá. Do druhé třetiny ale jako kdyby nastoupilo úplně jiné mužstvo. Bojovali jsme, bruslili a sráželi se. Ve druhé a třetí třetině se hrál podle mě špičkový hokej. Je škoda, že jsme nevyhráli v základní hrací době. Při power-play jsme srovnali sekundu před koncem, ale v prodloužení byla hra čtyři na čtyři z naší strany trochu vlažnější. Byl to ale skvělý zápas," řekl brodský kouč Václav Adam.

Branky a nahrávky: 1. Mach (Radzienciak), 3. Kvasnica (Hrachovský, Kalus), 17. Kalus (Mach, Haman), 63. Mach (Kvasnica) – 33. Vlach (Michálek, Benák), 36. Hrabaň (Michálek, Beran), 60. Beran (Veverka). Rozhodčí: Pavel Mikula – Lukáš Barteček, Rudolf Vengřín. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 68. Třetiny: 3:0, 0:2, 0:1 – 1:0. H.Brod: Kulich – Kopic, Hrabaň, Rubner, Benák, Lachman – Piskač, Michálek, Donda, Vlach, Beran, Holenda, Králíček, Přibyl, Veverka, Teplý, Hendrych. Stav série: 1:0.

OSMIFINÁLE PLAY-OFF – 2. ZÁPAS

TŘINEC – H. BROD 3:1
Před startem pátečního utkání provedli třinečtí trenéři v sestavě několik změn, v brance nastoupil gólman Jakub Ovčaří a místo Hladonika zaujal Patrik Hrehorčák. A také ve druhém osmifinále nestihla časomíra odečíst ani dvě minuty a třinecká střídačka už se radovala z úvodní branky, když z prostoru mezi kruhy překonal hostujícího gólmana Matěj Mach. Havlíčkobrodští dorostenci mohli kontrovat po chybné rozehrávce Ocelářů, zaváhání svého soupeře ale potrestat nedokázali a vyrovnat nestihl ani Michálek, který před třineckou brankou poskakující puk netrefil. Nedáš? Dostaneš. V sedmnácté minutě napřáhl na modré čáře obránce Grzegorz Radzienciak, puk z jeho hole se zastavil až o síť za zády Kulicha a domácí hráči si tak do kabiny odnášeli dvoubrankový náskok.

Také do prostřední dvacetiminutovky vstoupili svěřenci trenéra Wojnara aktivně a havlíčkobrodský gólman Kulich musel hned zkraje likvidovat dvě střely z mezikruží, s pokusy Hrehorčáka a Macha si ale poradil. O pár minut později už se ale Oceláři dočkali, když střelu Macha tečoval mimo dosah hostujícího gólmana Jan Kalus.

Tentokrát ovšem havlíčkobrodští dorostenci přispěchali s rychlou odpovědí poté, co střela Lukáše Berana od mantinelu proklouzla do třinecké branky. V závěru této části si pak oba týmy zahrály v početní výhodě, využít se ji ale Třinci ani Brodu nepodařilo a po druhé siréně tedy platil stav 3:1.

Poslední třetina už mnoho zajímavého nepřinesla. Za zmínku ovšem stojí rána obránce Radzienciaka od modré, jehož prudký projektil Kulich neudržel, k dorážce se ale nikdo v bílém dresu nedostal. V samotném závěru utkání sáhli hostující trenéři ke hře bez brankáře, tentokrát ovšem bez gólového úspěchu a série se tak do Havlíčkova Brodu přesouvá za stavu 2:0 pro Oceláře.

„Zápas rozhodla první třetina, ale oproti prvnímu zápasu z naší strany nebyla vůbec špatná. Bohužel, prohráli jsme ji 0:2 a Třinec už si vítězství pohlídal až do konce zápasu. Dnešní zápas byl ve srovnání s tím prvním hodně bojovný, moc hokejové krásy nepobral. Zato první utkání bylo povedené, škoda, že jsme ho nevyhráli. Celému týmu ale za předvedené výkony v Třinci patří velký dík, znovu se ukázalo naše velké srdíčko," nechal se slyšet brodský lodivod Václav Adam.

Branky a nahrávky: 2. Mach (Kvasnica), 17. G. Radzienciak (Stuchlík), 34. Kalus (Mach, Kvasnica) – 35. Beran (Hrabaň, Michálek). Rozhodčí: Rudolf Klapetek – Marek Hlavatý, Vít Lederer. Vyloučení: 3:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 212. Třetiny: 2:0, 1:1, 0:0. H. Brod: Kulich – Kopic, Hrabaň, Rubner, Benák, Lachman – Piskač, Michálek, Donda, Vlach, Beran, Holenda, Králíček, Přibyl, Veverka, Teplý. Stav série: 2:0.

Ladislav Vácha