Richarde, v čem jste chtěli s panem Mariškou po nástupu do BK pokračovat?

Do BK chodí dotace na mládežnické hokejové soutěže a  dotace na sportovní třídy. Po odchodu pana Chytráčka a Miroslava Vomely, kteří pro BK udělali velké penzum práce, tak se vedení jen omladilo.

Přesto se kus práce udělalo i za vás…

Udělalo, ale to musejí posoudit jiní. Všeobecně v republice je nedostatek peněz nejenom, co se týče hokeje, ale ve všech sportech. Zápasíme s každou korunou, jak se dá. Dále je velký úbytek dětí pro sport. Je to dané jazykovými školami, počítači a jinými nástrahami této doby. Snažili jsme se na zimní stadion děti dostat, ať už to byly školy bruslení a různé nábory. Prostě ta doba je, jaká je. My jsme rádi za každé dítě, které najde cestu do Kotliny.

Samozřejmě dalším problémem je vytíženost rodičů. Je tomu tak?

Platí to hlavně u rodičů, kteří podnikají. My se jim přesto snažíme vyjít vstříc a tréninky pro nejmenší jsou o víkendu. Zjistili jsme, že v týdnu rodiče na zimák vůbec nepřijdou. Nyní je ještě vše spojeno se Základní školou Štaflova, kde máme sportovní třídy. Je to blízko zimního stadionu, takže vše je výborně propojeno.

Tuto možnost uvítaly hlavně dojíždějící děti…

Přesně tak. My máme sedmdesát procent dojíždějících. To není překvapení, to je realita.

Hodně se mluví o nedostatečném počtu hráčů v mládežnických týmech HC Rebel. Kde vidíte příčiny?

Příčiny… Já na to mám svůj názor, někdo má jiný názor. Český svaz ledního hokeje před čtyřmi lety vstoupil do činnosti tzv. Akademie mládeže. Většinou se to týká extraligových klubů. Mají tam určité podmínky, které stanovil svaz. To je mít dvě ledové plochy, juniory a dorosty, aby hráli v extralize, dále je to ovlivněno počtem hráčů. Není to jednoduché tady na Vysočině, kde máme v okruhu šedesáti kilometrů tři kluby v I.  lize (H. Brod, Jihlava a Třebíč – pozn. autora). Status nakonec dostala Jihlava, která ho má druhým rokem. Je to prostě větší město.  A tyto akademie začaly stahovat hráče z malých klubů.

Brod to pocítil na vlastní kůži před třemi lety…

Ano, v té době jsme koupili extraligu juniorů, měli jsme dorost v extralize, a to samé měla Jihlava. V tak malém regionu toto nemůže fungovat. Sami jsme se o tom přesvědčili. Kvalita hráčů není taková jako kvantita. Dnes máme čtyři hráče v Jihlavě. Akademie vezmou pytel peněz a ty hráče si koupí a my je do věku 18 let musíme zdarma pustit. Po vypršení osmnácti let se buď hráč musí vrátit do mateřského klubu, nebo ho zájemce koupí za tabulkovou cenu. Jsme v tomto směru bezbranní. Proto se nám stalo, že z ročníku 95, 96 nám odešlo sedm hráčů.

Nebyla by cesta těmto klukům nabídnout smlouvu s nějakým „kapesným"?

Samozřejmě. Proběhla tady jednání s Dvořákem, Dundáčkem, Osmíkem… Prostě se jim něco nabízelo, ale dovolit si to mohou kluby, které mají rozpočet šedesát, sedmdesát milionů. Ale nemyslím si, že je správné hráče platit v šestnácti letech. Ten kluk si to musí vydobýt a zasloužit. U těchto kluků se vytrácí klubismus. Ten mi u nich chybí moc a jako Broďáka mě to mrzí.

Jak to bylo dříve?

Odešel jeden hráč z ročníku, který byl top hráč.

Ještě se vrátím k tomu klubismu. Vy sám dobře víte, o čem klubismus je…

Je to tak. Mě to taky v patnácti potkalo. Odešli jsme s Michalem Krajhanzlem do Pardubic do sportovních tříd a potom jsem se vrátil do Brodu a zde jsem kromě čtyř sezon v Jihlavě odehrál celou svoji kariéru a podílel se na postupu do I. ligy. Dnes si kluci myslí, že jsou v šestnácti hotoví hráči a přitom zapomínají, kde se hokej naučili hrát.

Nešvarem je potom tlak agentů na rodiče…

Rodiče si myslí, že pokud jim syn nehraje extraligu, tak je špatný hráč, ale koukněte se, co mladých hráčů prošlo I. ligou a dnes tu extraligu hrají. Touto cestou jde například Třebíč, Kamil Pokorný tam vychoval pro extraligu čtyři hráče.

Nemůžeme opomenout ani Brod, kde se spousta mladých kluků vyhrála…

Je tomu tak. Ať už byli kmenoví nebo na střídavé starty, ale vyhrálo se jich tu zde hodně. Záleží jenom na těch klucích, jak budou na sobě pracovat. I nyní s Jirkou Mičkou se snažíme těm brodským klukům dávat šanci, nebo jim vyřizujeme druhou ligu, aby se nám tam ukázali. Vazba agent – rodič je něco hrozného.

Vy můžete porovnávat, protože vám pod rukama prošla hodně zajímavá jména. Můžete je jmenovat?

Měl jsem to štěstí s Tomášem Mariškou, kdy jsme čtyři roky působili u dorostu nebo juniorky, tak nám rukama prošli hráči, kteří letos působili na mistrovství světa dvacítek ve Švédsku. Ať už to byl Michal Plutnar, který už má za sebou předsezonní kemp v Detridu Red Wings, Libor Šulák hraje stabilně extraligu za Chomutov, gólman Daniel Dolejš, který je v extraligových Vítkovicích. Dále Tomáš Dvořák, který hraje extraligu za Karlovy Vary a gólman Vít Vaněček táhne reprezentační U18, libereckou juniorku a je třetím gólmanem extraligového celku. Ty kluky jsme čtyři roky trénovali a pamatuji je od páté, šesté třídy. Prošli nějakým vývojem a jsem rád, že se kluci k nám hlásí. Je to vizitka všech mládežnických trenérů, kteří je vedli.

V prosinci vás na postu předsedy BK vystřídal David Kozlík…

Je tomu tak. Důvodem je moje vytíženost u A-týmu, navíc dělám i klubovou práci pro Český svaz ledního hokeje a jsem trenérem KCTM ročníku 2000 pro Kraj Vysočina. Takže práce mám víc než dost.

Prošli Kotlinou

To, že brodská Kotlina je odrazovým můstkem do nejvyšší tuzemské soutěže, hovoří, že za posledních pět let se v Havlíčkově Brodě nastartovala bezmála čtyřícítka hráčů, kteří nejvyšší soutěž hrají, nebo si ji zahráli.

Byli to například tito hráči:

Daniel Dolejš (Vítkovice)

Jiří Vašíček (Pardubice)

Jan Soldán (Slavia Praha)

Michal Kempný (Kometa Brno)

Petr Šenkeřík (Slavia Praha)

Petr Jelínek (Slavia Praha)

Petr Svoboda (Kometa Brno)

Hynek Zohorna (Kometa Brno)

Vojtěch Němec (Kometa Brno)

Lukáš Endál (Pardubice)

Miroslav Holec (Plzeň)

Martin Ondráček (Slavia Praha)

Jan Semorád (Pardubice)

Jakub Šulc (Slavia Praha)

Darius Rusnák ml. (Slovensko)…

Odešli z Kotliny v juniorském věku, ročník 1995 a 1996:

Tomáš Dvořák (Karlovy Vary)

Ondřej Beránek (Karlovy Vary)

Martin Osmík (Karlovy Vary)

Nguyen (Karlovy Vary)

Vít Vaněček (Liberec)

Filip Dundáček (Jihlava)

Radim Zohorna (Kometa Brno)