Předchozí
1 z 7
Další

Pizzeria Sudetka, Broumov

Hlavní lákadlo: 13 druhů pizz (průměr 30 cm), 130-180 Kč + malé balení gumových medvídků jako dárek

V Sudetce obsluhují hosty už déle než 30 let - jeden z prvních porevolučních podniků otevřeli Koudelkovi 10. prosince 1990. Základ úspěchu je tajný recept na pizzové těsto, který si Milan Koudelka přivezl ze severní Moravy. Těsto je křehké a neztvrdne ani když vychladne. Každý si vybere podle své chuti ze 13 různých variant.

Vlajkovou lodí je pizza Sudetka, ale na paty jí v poslední době šlape špenátová varianta, kterou si oblíbili zejména návštěvníci Broumova ze zahraničí.

Za Deník doporučuje: Jiří Špreňar

„Ale Sudetka je klasika, kterou jedem od začátku. Kdo se do ní zakoukal tak nechce jinou. A turisté se za ní vracejí - třeba i po 25 letech, kdy zde byli na táboře," zmiňuje a prozrazuje postup. "Nic na ní za ty roky neměníme - na těsto se dá základ z drcených rajčat, cibule, tuňák, žampiony a to vše přikryjeme sýrem a anglickou slaninou, na kterou se nastrouhá niva a poslední vrstva je camembert,“ prozrazuje postup Milan Koudelka.

Wine and tapas Fjaka, Hradec Králové

Fjaka Hradec KrálovéWine and tapas Fjaka v Hradci KrálovéZdroj: Deník/Ivana Fričová

Hlavní lákadlo: Chorvatské speciality

Fjaka je chorvatský ostrov v historickém centru Hradce Králové. Název vinárny na Velkém náměstí, hned vedle Galerie moderního umění, znamená v chorvatštině klid, siestu, nicnedělání. Fjaka vsadila na lásku Čechů k Chorvatsku – ano, i Jadranské moře nabízí, na velkoplošné obrazovce uvnitř, ze které se line zvuk vln narážejících na chorvatské břehy.

Za Deník doporučuje: Ivana Fričová

V létě vám ovšem bude lépe na zahrádce, kde často hraje chorvatská muzika, u které se vášnivě i nostalgicky často scházejí Balkánci, kteří ve městě léta žijí. A chutná jim tam, to je velké doporučení!

Ve Fjace můžete ochutnat výhradně chorvatská vína, která vám číšník u stolu naleje přímo z láhve, a taky vám o nich všechno řekne. Byl by hřích neochutnat k vínu zdejší tapas, které umějí krásně zacházet s ajvarem, balkánským sýrem, pečenou zeleninou, klobáskami, sušenou šunkou v kombinaci s bylinkami a olivovým olejem. Fjaka není levná hospoda – ale každá koruna, kterou tady necháte, za ten zážitek stojí.

U Císaře pána, Jičín

Pivnice U Císaře pána v Jičíně.Pivnice U Císaře pána v JičíněZdroj: Deník/Kateřina Chládková

Hlavní lákadlo: Tanková Plzeň

Přestože velkou část hospod ovládly menší lokální pivovary, najde se stále dost pivařů, kteří ocení hořkost a tradiční říz plzeňského piva. Na Jičínsku se za ním mohou žíznivci vypravit třeba do pivnice U Císaře pána v podzemí Grandhotelu Praha na Husově třídě v Jičíně.

Za Deník doporučuje: Kateřina Chládková

Nejen že dostanou za svých 40 korun parádní tankovou plzeň precizně načepovanou na hladinku, ale mohou se v interiéru pivnice kochat prvorepublikovou výzdobou nebo využít zahrádku přímo na pěší zóně, kde se ocitnou přesně v centru jičínského dění.

U Petra, Chrudim  

Pho bo.Pho bo.Zdroj: Deník/Romana Netolická

Hlavní lákadlo: Polévka Pho bo

Polévku k snídani si moc Češi nedopřávají, maximálně si po bujarém večírku dají česnečku nebo dršťkovou.

Za Deník doporučuje: Romana Netolická

Vietnamci si nedokážou den bez své tradiční Pho bo představit, dávají si ji ráno, ale i kdykoliv během dne. Dlouhou dobu tažený vývar, koření jako badyán nebo skořice či kardamom, hromada zeleniny a hlavně korianru. To vše ve velké misce s masem a nudlemi potěší oko i žaludek.

Na Pho bo v Chrudimi lze zajít přímo na náměstí do stylové vietnamské restaurace U Petra, kterou lze jen doporučit.

U tří vegetariánů, Ústí nad Orlicí

Seitan, tempeh, tofu - to vše lidem, kteří se vyhýbají masu naservírují v jídelně U tří vegetariánu v centru města Ústí nad Orlicí. Denně zde vaří dvě hlavní jídla, pochutnat si zákazníci mohou ale také na polévkách, salátech, vegetariánských pizza plackáSeitan, tempeh, tofu - to vše lidem, kteří se vyhýbají masu, naservírují v jídelně U tří vegetariánů v centru města Ústí nad OrlicíZdroj: Deník/Karolína Velšová

Hlavní lákadlo: Vegetariánská strava

Za Deník doporučuje: Karolína Velšová

Denně zde vaří dvě hlavní jídla, pochutnat si zákazníci mohou ale také na polévkách, salátech, vegetariánských pizza plackách i tortillách.

O jídelnu se stará tým zkušených lidí v čele s šéfkuchařkou Adrianou Radoberskou.

Na Hradě, Hradec Králové

Hlavní lákadlo: Hovězí guláš s domácími bramboráčky, 169 Kč/150 g

Je to prostě gulášový orgasmus. Hovězí se rozsýpá na jazyku, omáčka je tmavá, lehounký nádech hořkosti dokazuje, že kuchař dotáhl cibulku na hranici dokonalosti. Domácí bramboráčky jako příloha by obstály sami o sobě. No a když tuhle českou klasiku prokládáte tankovou Plzní, opustí vaši hlavu všechny trable a svět zase dává smysl.

Za Deník doporučuje: Jiří Fremuth

Hospoda Na Hradě je prostě hradecká stálice, na nic si nehraje, a jak říká její provozovatel Ota Macháček: „Tady si jsou všichni rovní, je jedno, jestli jsi primátor nebo popelář. Král je tady jen jeden a to je výčepní.“

Putyka, Osík u Litomyšle

Putyka v Osíku u Litomyšle nabízí burgery mnoha variací.Putyka v Osíku u Litomyšle nabízí burgery mnoha variacíZdroj: se svolením Putyky Osík

Hlavní lákadlo: Kvalitní burger

Za Deník doporučuje: Iveta Nádvorníková

Vyhlášené burgery nabízí restaurace Putyka v Osíku u Litomyšle. Vepřová žebra speciál se salátem coleslaw nebo cheese burger se sýrovou omáčkou. Nebo je libo burger s trhaným masem a čedarem i čerstvou zeleninou?

A pozor, kuchaři si tady potrpí na kvalitní čerstvé maso.