V sobotu si tak kulturní festival zaznamenal do pomyslného zápisníku své čtyřiapadesáté pokračování. "Je těžké navázat na třídenní zábavní program, který měl na Lipnici dlouhou tradici, proto jsme se rozhodli postupovat úplně jinak a zapojit do oslav i rodiny s dětmi, včetně základních a středních škol," prozradil Richard Hašek, čím se letošní haškova Lipnice liší od těch předchozích.

Haškova doba je pro studenty těžká

Součástí letošního ročníku se proto stala literární soutěž, kdy mladí literáti měli za úkol napsat vtipný dialog, který vede dobrý voják Švejk s hostinským, strážníkem, doktorem a poslancem, přitom vůbec nešlo o to, aby mladý autor Haškovi konkuroval, ale aby ukázal svůj vlastní smysl pro humor a styl.

"Soutěže se zúčastnilo celkem pět gymnázií z Vysočiny s necelou dvacítkou literárních prací. Jasným vítězem se pro mě stal Jan Kadlec z gymnázia v Havlíčkově Brodě, protože jeho práce měla to, co mít měla, to je vtip, styl, humor, ale i moudrost," prozradil Richard Hašek jméno vítěze, který získal za odměnu víkendový pobyt v Haškově apartmánu U České koruny.

Vítěz se k vyhlášení ceny nedostavil, ale zastoupil ho alespoň ředitel brodského gymnázia, Hynek Bouchal. "Toto téma bylo pro studenty obvzlášť těžké, protože Haškova doba je našim studentům velice vzdálená, museli se s ní důkladně seznámit, pochopit její poetiku a někdy použít i slovník," zdůraznil ředitel gymnázia, který se netajil radostí z úspěchu brodského studenta. O vítězi rozhodovala odborná porota, kde nechhyběl humorista Radko Pytlík nebo Richard Langer, rozhlasový moderátor, který se netajil tím, že porota měla těžkou práci a ne vždy byla v názorech jednotná.

"Mě osobně zaujala literární práce jedné dvanáctileté studentky. Hovořila mi z duše, přitom jsem obdivoval, jak haškovu dobu pochopila, ale dokázala ji pojmout po svém a aktuálně přiblížit dnešku, což je s ohledem na její věk pozoruhodné, nicméně ostatní členové poroty spíš dávali přednost tomu, jak se autoři přiblížili Haškovu dílu," prozradil Langer.

Jak upřesnil Richard Hašek, inspiroval se pro vyhlášení soutěže už zaběhnutou akcí podobného typu pro amatérské umělce, která se odehrává v Praze v Divadle bez zábradlí pod názvem Jsem lepší než Švejk. A co by na literární soutěž a celý lipnický festivalový spektákl asi řekl sám slavný spisovatel?

"Měl by z toho určitě srandu, protože ať si politici blbnou jak chtějí, Strana mírného pokroku v mezích zákona bude fungovat dál," zasmál se spisovatelův vnuk. Zatímco se v centru Lipnice mluvilo o literatuře vážně i nevážně, v amfiteátru běžel naplno kulturní program, to vše zajistila rodina Haškových ze svých prostředků a příspěvků Czechturismu. "Veřejnost si možná myslí, jak z odkazu svého dědy těžím, ale autorská práva na Haškovo dílo skončila v roce 1973, od té doby z nich rodina nemá ani korunu," konstatoval závěrem slavný vnuk.