O týden později (24. – 27. dubna 2013) se žáci ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod zúčastnili 38. Mezinárodní akordeonové soutěže v chorvatské Pule. Čtyřdenního klání se zúčastnilo celkem 130 sólistů z Polska, Švédska, Španělska, Litvy, Moldávie, Maďarska, Chorvatska, Slovinska, Srbska, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny, Slovenska a České republiky.

Soutěž hodnotili známí umělci a pedagogové ze středních a vysokých uměleckých škol Evropy. V konkurenci vynikajících výkonů přivezli naši akordeonisté výborná umístění. V kategorii „Baby" soutěžila Michaela Šrámková, která si přivezla 1.cenu a pohár vítězů kategorie. V kategorii do 11 let obdržela Anna Zajíčková 2. cenu a Tereza Nesládková rovněž stejné ohodnocení. V kategorii do 13 let, po vynikajícím výkonu, vybojoval Ondřej Novák 1. cenu a pohár vítězů kategorie. V kategorii do 15 let získal 1.cenu a pohár vítězů kategorie Jan Novák. Kategorie do 19 let byla zastoupena špičkovými evropskými hráči z konzervatoří. Bývalá žákyně naší ZUŠ Markéta Laštovičková (dnes posluchačka 2. ročníku Pražské konzervatoře) vybojovala v této kategorii 1. cenu, pohár vítěze kategorie a současně absolutní vítězství v kategorii do 19 let.

Paní učitelka Ivana Laštovičková obdržela v chorvatské Pule ,,Ocenění nejúspěšnějších pedagogů soutěže".

Výše jmenovaným žákům a jejich paní učitelce Ivaně Laštovičkové blahopřeji ke zcela mimořádným úspěchům a zároveň jim děkuji za výbornou reprezentaci naší ZUŠ a města Havlíčkova Brodu na mezinárodní úrovni.

Jindřich Macek