„O provoz kina se dobře staral místní pivovar i město,“ poznamenal Milan Šup z Klubu za historickou Polnou.

A zmínil zajímavosti z historie. „Jenom nová galerie si vyžádala částku 34 tisíce korun. V roce 1924 pivovar pořídil do kina nová moderní sklápěcí sedadla pro 200 diváků,“ doplnil. Z toho je podle historika jasně vidět, že polenští měli svoje kino rádi. 

Jak připomněl, filmy z počátku 20. století byly němé. „Doprovázel je klavírista. Vstupné bylo pět korun, první řada pro mladé za korunu. Filmy promítal hodinář František Jägr,“ upřesnil Šup.

Herec Jiří Bartoška na návštěvě v Jihlavě.
Bartoška: Jihlavský Prior je jako brambora ve šperkovnici. Koupím ho a zbourám

Ovšem i tehdy se nedalo na kultuře vydělat, kino bylo ztrátové. Jeho provoz stál víc než 56 tisíc korun ročně a téma biograf stálo dokonce židli tehdejšího starostu. „Na rušné schůzi zastupitelstva v září 1921 se stal terčem kritiky nový promítací přístroj ze zahraničí. Po té schůzi rezignoval starosta František Salášek,“ vzpomněl příhodu Šup.

Krušnou dobu kino přežilo a dočkalo se éry zvukového filmu. Pro město bylo kino ztrátové, ale ujala se ho tělocvičná jednota Sokol Polná, která založila takzvaný biografický odbor. „Sokolové zajistili opravu promítačky a zvýšili vstupné. Začali s promítáním zvukového filmu. Prvním byla Tonka Šibenice režiséra Karla Antona,“ poznamenal historik.

Zmizel balkon

V roce 1939 rozhodl biografický odbor Sokola o zahájení výstavby kina v zámeckém rondelu. V roce 1939 byly zahájeny bourací práce v areálu zámku. Následovala kolaudace dne 30. září 1940.

Slavnostní předání veřejnosti a první promítání se uskutečnilo 6. října 1940 filmem To byl český muzikant. Po roce 1948 spravoval podle Šupa kino v Polné stát a od roku 1957 správu převzal Místní národní výbor. Od ledna 1968 do ledna 1970 prošlo kino rekonstrukcí. V průběhu ní zmizel balkon, objevilo se širokoúhlé plátno a počet sedadel klesl na 238.

„V roce 2004 převzal správu objektu Beat Fan Club. V sále se, kromě filmových představení, která zajišťoval do září 2009 podnikatel Petr Kubica z Jihlavy a od září 2009 město Polná, koná řada ostatních kulturních akcí,“ pověděl Šup. Například Polenský hudební podzim, Hrabalova ostře sledovaná Polná, adventní koncerty, divadelní představení. Sál slouží rovněž jako prostor pro zkoušení divadelních souborů Duha a Jiří Poděbradský, Polenského big bandu, Polenské dechové hudby a skupiny Efendix.

Paddleboardy umožní plout i na místa, kde se běžná loďka nedostane.
Telč si můžete prohlédnout už i z paddleboardu. Vydáte se na plavbu?

Kino v Polné má svoje příznivce nejenom mezi pamětníky, ale i mezi mladou generací. „Já do kina chodím rád, zvlášť když prošlo digitalizací. Výběr v programu je velký. Chodím na domácí i zahraniční filmy. Jsem rád že v Polné radní kino nezrušili a že vydrželo sto let,“ svěřil se například mladík Ondřej Liška.

Letos si kino v Polné navíc připomíná 80 let od přestěhování na zámek a pět let od digitalizace.

Velká proměna kina, která se udála před pěti lety, stála 5,5 milionu korun. Částka 2,8 milionu padla na pořízení nové techniky, takzvanou digitalizaci, na niž přispěl osmi sty tisíci korunami i fond na rozvoj české kinematografie. Zbylé náklady šly z městské kasy. Kino se dotací zavázalo, že bude promítat filmy nejen domácí, ale také filmy jiných států Evropské unie.