Vystoupí tu třeba Petr Kolář, Janek Ledecký, Eva Pilarová nebo kapela Jelen. Jeden z největších hudebních zážitků ale slibuje hned páteční předvánoční koncert houslového virtuosa Jaroslava Svěceného ve Staré radnici v Havlíčkově Brodě. Brodské publikum a rodiště skladatele Stamice možná zažije i nějaké překvapení. Jaké, to houslista prozradí až na samotném koncertu.

Jaroslav Svěcený je jedním z nejvýznamnějších současných českých houslistů. Nemá rád škatulkování a baví ho přibližovat klasickou hudbu širšímu spektru posluchačů. Spolu s rockerem Michalem Dvořákem například stvořil ambiciózní projekt Vivaldianno, jímž vzdává poctu geniální osobnosti Antonia Vivaldiho. Je milovníkem hudby tělem i duší a čas od času si od koncertování odskočí i do soudní síně. Zároveň je totiž soudním znalcem v oboru smyčcové hudební nástroje. Také je prvním českým houslistou, který natočil hudební nosič pro firmu Sony Classical.

Zpěvák Peter Aristone.
Ledeč jsem si velmi oblíbil, říká zpěvák Peter Aristone

Spolu s Jaroslavem Svěceným v pátek ve Staré radnici vystoupí člen České filharmonie, klavírista Václav Mácha. A na co se můžeme těšit? „V programu zazní nejen nádherná a léty prověřená hudba Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Josefa Suka, ale také výběr z cyklu History of Tango od argentinského hudebního mága 20. století Astora Piazzolly a moje skladba Strings for NY, kterou jsem v New Yorku premiéroval před čtyřmi lety a tomuto městu věnoval,“ prozradil Jaroslav Svěcený. Koncert začíná v 19.30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit v kavárně Coffee Noll v Horní ulici a na Havlíčkově náměstí nebo v cestovní kanceláři MTOUR v Dolní ulici.

V letošním roce Havlíčkův Brod oslavil 300. výročí narození významného skladatele a houslisty Jana Václava Antonína Stamice. Kde koho přirozeně napadne, zda se Stamic v repertoáru také neobjeví. „Pokud jde o Stamice, v programu sice uveden není, ale nechte se překvapit…cosi připravuji,“ naznačil s úsměvem slavný houslista.

Nedávno se vrátil ze své cesty po Spojených státech. V letošním roce toho nacestoval opravdu hodně. „Vedle tradičních evropských zemí jsem koncertoval například v Indonésii, na Jávě včetně Jakarty i Yogyakarty a letos poprvé i na Bali. Z USA jsem se vrátil před 14 dny a byl jsem spolu se svým kolegou klavíristou Václavem Máchou v Las Vegas, Portlandu, San José, Atlantě, Washingtonu D.C., texaském Houstonu a dalších místech. Velkou ctí pro mě bylo hrát na oficiálním shromáždění u washingtonského pomníku T.G. Masaryka na Massachussets Avenue za účasti významných osobností,“ doplnil Svěcený. V minulosti koncertoval na mnoha dalších exotických místech, třeba na Sluneční pyramidě v Mexiku.

Sám pochází z Hradce Králové a Českou republiku má velmi rád. „Vysočinu a Východní Čechy dobře znám, jsem hrdý na to, že jsem Čech,“ poznamenal hudebník.

Jaroslav Svěcený často vystupuje s interprety jiných žánrů a na své koncerty proto mnohdy přitáhne i posluchače, kteří by jinak na klasiku nevyrazili. „Pro mne je to především jedna z cest, jak přiblížit klasickou hudbu dalším posluchačům. Spolupracoval jsem například s originální hudební formací Jablkoň, Vašo Patejdlem, výborným klavíristou, skladatelem a aranžérem Petrem Maláskem a od samého zrodu stál s Michalem Dvořákem u projektu Vivaldianno,“ uvedl některé z mnoha úspěšných spoluprací Jaroslav Svěcený.

Ilustrační foto.
Strážníci zachránili ženě život

V současnosti uvádí spolu s herečkou Dejvického divadla a scénáristkou Zdeňkou Žádníkovou Volencovou dva nové interaktivní projekty. „Ten první se jmenuje Na Vivaldiho, kde zazní jeho známá i takřka neznámá geniální hudba v originále a Šanson v gala, na kterém se pěvecky podílí Renata Drössler a klavírista a aranžér Petr Ožana. V obou případech spolupracuji se skvělými lidmi, a tak se na koncerty nesmírně těším,“ doplnil.

Jaroslav Svěcený zasvětil svůj profesní život nejenom umění hry, ale také soudnímu znalectví. Housle lákají zloděje jako všechno, co má hodnotu, a tak se Jaroslavu Svěcenému díky této pozici do ruky dostanou housle všech možných stáří a ze všech možných koutů světa. „Krásných nástrojů už jsem viděl několik tisíc, ale vždycky vám utkví v hlavě ty nádherné historické unikáty Antonia Stradivariho, Giuseppe Guarneriho del Gesú, Giovanniho Baptisty Gudagniniho a v podstatě celé italské školy 18.století,“ přibližuje houslové unikáty Jaroslav Svěcený, který je také celoživotním propagátorem českých nástrojů.

„Po celém světě představuji housle Tomáše Ondřeje Hulínzkého, Kašpara Strnada, Karla Boromejského Dvořáka, Ferdinanda Augusta Homolky, Jana Kulíka, rodu Pilařů…S každým nástrojem je spojena nějaká legenda, zajímavý příběh, a tak pořádám koncerty a výstavy s touto tématikou, vydávám nahrávky a také publikace. I v tomto oboru se pořád musíte vzdělávat a mojí velkou výhodou nepochybně je, že mohu propojit koncertní činnost právě s historií a současností smyčcových nástrojů,“ dodal Jaroslav Svěcený a vzkázal čtenářům Deníku: „Všem, kteří dočetli až sem, přeji jen to nejlepší a těším se na viděnou na mých koncertech!“