Do chotěbořského kina totiž bude přes satelit v přímém přenosu putovat opera Julese Masseneta Werther z newyorské Metropolitní opery (MET). Začátek je v 17.45 hodin.

Dvě z velkých hvězd operního nebe – špičkový německý tenorista Jonas Kaufmann a francouzská mezzosopranistka Sophie Koch – se v MET objeví bok po boku v Massenetově povznášející adaptaci Goetheovy převratné a tragické romance. Tato opera se bude vysílat dokonce do 66 zemí světa.

Ani v dalších pěti týdnech nesleví pořadatelé z kvality. Připravili třeba koncert oblíbené kapely Nezmaři, brtnické dechovky Vysočanka či Indonéský večer.

První ročník festivalu se konal v roce 2008 a obsahoval jedenáct akcí. „Vznikl jakýsi koncept, který měl v sobě zahrnovat více žánrů hudby, zpěvu a tance," vysvětlil ředitel městské kulturní organizace CEKUS Milan Stránský s tím, že jako optimální termín byl vybrán duben. Postupně se počet bodů v programu ustálil na pěti šesti multižánrových akcích.

„Podstatou konání festivalu je podchycení zájmu veřejnosti o tradiční českou hudebnost, zpěv a tanec v rámci Chotěbořska a regionu Vysočiny. Vzhledem k tomu, že nedosahuje zřejmě větší významnosti oproti již zaběhlým festivalům, není finančně podporován krajskými ani jinými subjekty. Vše tedy závisí na dostatku vlastních financí a dobrém výběru pořadů," prozradil Stránský a pochválil dobrý tým, s nímž se festival plánuje bez jakýchkoli problémů.

Podle ředitele Milana Stránského si festival publikum rozhodně našel, byť návštěvnost je různá. Méně lidí chodí na hudební pořady klasické hudby. Naopak nejatraktivnější akcí letošního ročníku by měl být Indonéský večer plný exotického tance, hudby, projekce i ochutnávky speciálních jídel. Jinak pokud máte dobrý tým, není těžké pestrý festival naplánovat a realizovat.

Další program:

19. 3. – Elton John v Las Vegas, záznam koncertu, kino, 20 hodin

22. 3. – Nezmaři, koncert a křest CD, kino, 20 hodin

30. 3. – Vysočanka, koncert dechovky, kino, 16 hodin

5. 4. – La Boheme, přímý přenos opery z MET v New Yorku, kino, 18.45 hodin

19. 4. – Kintari – Tajuplná Indonésie, projekce, výstava, tanec, ochutnávka jídel, móda, kino, 19 hodin.

Kateřina Malá