V rámci festivalu se totiž pořadatelé rozhodli sloučit pořad Literatura zvukem a Hudba vážně i nevážně. Těšit se tedy můžete na krátký pořad věnovaný poezii, který nabídne texty současných autorů a živou hudbu.

V sobotu 10. listopadu se pak v kavárně U Notáře, rovněž od sedmi večer, odehraje Literární pásmo Orten – Blatný. „Jiří Orten a Ivan Blatný patří mezi klíčové básníky minulého století. Jejich odkaz se v české literatuře po druhé světové válce vine jako červená nit. I proto jsme nachystali pásmo, sestavené z textů obou básníků," prozrazují účinkující Hynek Bouchal a Aleš Říman. O hudební doprovod se postará Pavel Kubát.

Ilustrace
 a mystifikace

V dalším týdnu se pak připravuje povídání o ilustracích, ilustrátorech – a tedy přednáška Jaroslava Staňka v sále Staré radnice 13. listopadu od 18.30.

Knihy poezie si často nelze dost dobře představit bez ilustrací. Někteří z básníků se dokonce dočkali různých výtvarných zpracování téhož textu. Celé generace malířů a  ilustrátorů se například musely vyrovnávat s odkazem Karla Hynka Máchy.

Staněk ve svém příspěvku vyloží, jak se měnilo obrazové pojetí v epochách romantismu, symbolismu, secese a moderny ve výtvarném díle Mikoláše Alše, Jana Zrzavého, Cyrila Boudy, Ludmily Jiřincové a jiných.

A konečně v sobotu 17. listopadu v osmnáct hodin vyvrcholí celý festival v Literární kavárně Petrkov, kde vystoupí Petr Štengl a Michal Šanda: Jeden se pokouší razit cestu aktuální angažované poezii, druhý tak trochu vodí čtenáře za nos, když sepisuje mystifikační encyklopedické texty  a oživuje korespondenci s dávno zemřelým Karlem Havlíčkem Borovským.

Kateřina Malá