Režie Bolek Polívka

Jde o „didaktickou klauniádu" v režii Bolka Polívky, a zájemci ji mohou vidět od 17 hodin v kulturním domě v Krásné Hoře. Představení je vhodné i pro rodiny se školními dětmi, přináší pohodu a spoustu smíchu, také však potěšující dárečky.

Představení uvede Divadlo Klauniky Brno. Nejhranější autorská komedie současnosti vznikla na motivy románu Miguela Cervantese Saavedry a je uchopená dle vzoru velkého českého emigranta Jana Ámose Komenského. Svéráznému zpracování osudů Dona Quijota a věrného služebníka Sancho Panzy nechybí humor, nadsázka, fantazie ani mystifikace. Po formální stránce zvolil režijní poradce představení, autor, mim, básník těla i duše Boleslav Polívka cestu didaktické klaunikyády.

Hledání vzorů

S vědomím toho, že společnost je poznamenaná dekadencí a nedostatkem ideálů a opravdových vzorů, předstupují před diváky 2,38 metrů vysoký profesor španělského jazyka a literatury a sto dvaceti kilová Ancha pracující jako vychovatelka na kominickém internátě ve Šlapanicích, v kostýmech Dona Quijota a Sancho Panzy. Se skupinou španělštinářů se ujímají nelehkého úkolu: – co nejlépe ztvárnit příběh důmyslného rytíře Dona Quijota.

Osou představení je vzájemné prolínání několika významových rovin. Řazením scén, počínaje bojem s větrnými mlýny až do Quijotova zmoudření, je vytvářen příběh Dona Quijota, kterým neustále prostupují osudy profesora a vychovatelky, odrážející jejich slabosti i velikost, pošetilost i odcizení.

Spolupráce diváků

Střetáváním těchto dvou rovin vzniká řada humorných situací, jež jsou odrazovým můstkem pro vytváření nového vztahu mezi profesorem, vychovatelkou Anchou a dalšími postavami děje. Jakoby celá inscenace vznikala momentálně před zraky a za aktivní spolupráce diváků. Premiéru mělo představení v březnu 1988, na kontě má 900 repríz. V Krásné Hoře se bude hrát v rámci projektu Comenius 2016.