Myslel jsem si to i o nové knize Druhý věk strojů, který v českém překladu vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing.

Po přečtení úvodní kapitoly jsem zjistil, jak jsem se šeredně zmýlil. Možná to zní jako klišé, ale tato kniha je svým způsobem opravdu přelomová v oblasti digitální techniky.

Knihu mají na svědomí akademici Erik Brynjolfsson 
a Andrew McAfee. S českým překladem si naopak velmi hezky vyhrál Filip Drlík, který dobře vystihl styl autorů, a díky tomu se Druhý věk strojů hezky čte.

Kniha je pomyslně rozdělena do několika částí, které na sebe navazují. V prvních kapitolách autoři žasnou nad auty od Googlu, která nepotřebují řidiče, či nad umělou inteligencí Siri, která je dnes součástí výrobků Apple.

Autoři si v knize pokládají různé otázky, na které vzápětí i sami odpovídají. Jak bude vypadat naše budoucnost za deset let? Jakým směrem postupuje vývoj v oblasti počítačů, umělé inteligence a dalších přelomových vynálezů? Každopádně nečekejte jednoznačné odpovědi.

Po přečtení knihy naopak dostanete spoustu nového materiálu k přemýšlení a vytváření zcela nových otázek.

Stěžejním klíčovým slovem, se kterým se budete během čtení setkávat, je jistě exponenciální růst.

Autoři vysvětlují důležité okamžiky lidského vývoje, a především pak obrovské zrychlení ve všech odvětvích. Před deseti lety by nás například jistě ani nenapadlo, že budeme mít 
k dispozici tak velkou kapacitu paměťových disků, které budou tenké jako papír a vejde se na ně tisíce filmů. 


V budoucnosti totiž můžeme očekávat, že tento růst bude daleko rychlejší, a co v dnešní době zní jako science fiction, bude naprosto reálné. Auta budou mezi sebou komunikovat a přebírat zkušenosti. Na ulici budeme potkávat roboty. Každé ráno nám umělá inteligence ve vlastním domě řekne, jaké bude počasí, co si máme vzít na sebe, jak se dnes cítíme či zda na nás neleze nějaká nemoc.

Druhý věk strojů již získal několik zahraničních ocenění a byl přeložen do patnácti jazyků. Po právu si tak zaslouží pozornost i u nás.

Otázkou tak i nadále zůstává, zda nás počítače v budoucnosti převálcují a získají nad námi naprostou kontrolu.

Autoři se zabývali i touto hypotézou a myslím si, že se jim ji podařilo vyvrátit, ale i přesto si nemůžeme být nikdy jisti. Stejně tak kniha ukazuje směr, kterým se vydat, pokud v budoucnosti chceme obstát.

Tedy jakou školu si potenciálně vybrat či o jaký obor se zajímat. Jedno je však velmi jisté. Čekají nás obrovské změny, které ovlivní celý náš život.