Jedná se o akci roku, největší festival popkultury v ČR, slibující zábavu pro fanoušky, hráče i celé rodiny. Chotěbořský Festival fantazie se přitom může považovat za světový unikát. Se svými deseti festivalovými dny je pravděpodobně nejdelší svého druhu na světě. Začíná v pátek 27. června, končí 6. července.

Pestrý program různých žánrů

Festival pořádá SFK Avalon. Ojedinělý je také počet pořadů, které jsou rozčleněny do mnoha tematických linií. „Jak jsem se dostal k pořádání festivalů? Pro zábavu," prozradil hlavní organizátor setkání, Václav Pravda. Pravidelně každý rok nabízí Festival fantazie svým fanouškům pestrý program různých žánrů, včetně aktuálních novinek. Letos festival zaplní největší budovy ve městě, sokolovnu, kulturní dům Junior, kino, rovněž tak budovu gymnázia a sportovní halu. Počet účastníků rok od roku stoupá. Loni se festivalu zúčastnily skoro čtyři tisíce lidí. Je to zapříčiněno i tím, že se do programu každého ročníku Festivalu fantazie zařazují novinky a festival rozšiřuje své zaměření na další fanoušky. „Festival fantazie je pověstný jako jeden velký dav bláznů napříč celým spektrem. Nezáleží na tom, jak moc barevná je vaše paruka nebo číro, jak moc výstřední je váš čarodějnický plášť, či druidské roucho, jak moc nestoudné jsou vaše kožené šaty, ani jak šílené je vaše tetování, boty a make- up, ani jak moc vám cuká oko. Tady jste vítáni," zhodnotila festival jeho nadšená příznivkyně Vendula Voborníková.

Zahraniční hosté

Hosté jsou kořením každého festivalu. „Zveme co nejvíce známých osobností fantastiky a hostů z různých oborů. Tučně uvedení již potvrdili účast, takže jim v účasti může zabránit jen práce, rodina, vyšší moc nebo nemoc," upozornil fanoušky na festivalovém webu Václav Pravda . Letošním zahraničním hostem je například Gary Jones z Velké Británie. Je známý zejména ze seriálů Stargate SG-1, Atlantis a Universe a z filmů Stargate: Continuum a Archa pravdy, ale i z moderování různých show. K zajímavým domácím hostům patří bezesporu letos Dušan Majer, sedmadvacetiletý popularizátor kosmonautiky z Jihlavy, zakladatel specializovaného portálu kosmonautix.cz, který se snaží ukázat krásy letů do kosmu široké veřejnosti. Je autorem pořadu Dobývání vesmíru, který už téměř dva roky vychází na internetové televizi Stream.cz.

Ani letos nebude chybět zvláštní program.Návštěvníci se mohou podívat na práci uměleckého kováře, výrobu nožů, hřebíků, spon, svícnů, růží a podobně, nebo si práci sami vyzkoušet.Fotbalový turnaj fantastické ligy, který se koná již tradičně od roku 2004, letos odpočítá už svůj 11. ročník. Turnaje se účastní řada osobností české fantastiky. Bojuje se o putovní pohár. Tradičně jsou již přihlášené týmy pořádajících uskupení Zelený zákal (SFK Palantír a porotci literární soutěže Vidoucí) a mnohonásobný šampion FK Pevnost (časopis Pevnost).