To všechno pojímají festivaly na Vysočině. Hubední fanoušek si v kraji většinou na své přijde. I v letošním roce si organizátoři připravili několik novinek. Jinde se zase drží starých dobrých zvyků.

Na Jihlavsku bude největším letním hudebním festivalem Vysočina fest, který se bude konat od 7. do 9. července v Jihlavě. Organizátoři dlouho návštěvníky napínali s hlavní hvězdou tohoto ročníku festivalu. Až 1. února odtajnili, že jím bude kapela Kabát. Skupina se vrací do Kraje Vysočina po pěti letech. Formace na festivalech jen tak nevystupuje, proto jsou organizátoři rádi, že se jim Kabáty podařilo ulovit, a slibují velkolepou show, plnou světelných a pyrotechnických efektů. Koncert je naplánován na pátek 8. července od 21 hodin.

Multižánrový kulturní festival Vysočina fest přilákal loni do krajského města více než dvaadvacet tisíc návštěvníků.

V Třebíči bude tradičně první červnový víkend patřit Zámostí. Dvacátý ročník kultovního festivalu se uskuteční 3. a 4. června. Organizátoři již zveřejnili řadu vystupujících. Na hlavním pódiu vystoupí například Tata bojs, Mňága a Žďorp nebo Vltava. V tanečním stanu roztančí návštěvníky PSH, WWW nebo DJ Witch. Krom toho multikulturní festival Zámostí nabídne jako vždy program Zámostí v modrém, filmy a divadla. „Nejlevnější dvoudenní vstupenky lze zakoupit do konce března," vzkazují pořadatelé.

V polovině prázdnin se tradičně uskuteční Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, na jejichž programu se pracuje. Uskuteční se od 23. do 30. července. Téma letošního ročníku zní „O pokoře".

Letošní již 18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského proběhne na různých místech na Třebíčsku od 6. do 20. srpna. „I letos plánujeme deset koncertů. Přibude nové koncertní místo, zámek Dukovany. Kompletní program zveřejníme na konci dubna," zmínil manažer festivalu Jaroslav Kocurek.

Zahajovací galakoncert festivalu se v sobotu 6. srpna uskuteční v zámecké zahradě v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Podařilo se nám získat vítěze loňského ročníku jedné z nejvýznačnějších světových pěveckých soutěží Operalie Plácida Dominga, rumunského tenora Ioana Hoteau, doprovodí jej Moravská filharmonie Olomouc a dirigent Sebastiano Rolli. Festival Petra Dvorského je jediný v republice, který nabízí světové pěvecké hvězdy, laureáty takto významné soutěže na začátku jejich kariéry, českému publiku," poznamenal Kocurek.

Areál zámeckého parku ve Světlé nad Sázavou se počátkem srpna stane již počtvrté místem konání Sázavafestu. Hlavní část programu proběhne ve dnech 4. až 6. srpna na třech pódiích a opět platí, že na Vysočinu dorazí nejen známí a populární čeští, ale i zahraniční interpreti a skupiny. „Letos začínáme již ve středu 3. srpna sólovým vystoupením Lucie Bílé a Kamila Střihavky. Pokud se tato novinka osvědčí, vytvoříme 
z koncertů předcházejících festivalu tradici," uvedl dramaturg festivalu Pavel Kloupar. „Českou premiéru si odbude sólový projekt M.I.N.E. Markuse Meyna, frontmana známé německé skupiny Camouflage," pokračoval Kloupar s tím, že dalšími zahraničními kapelami budou třeba němečtí Final Stair, rakouští Kitty in a Casket či americká zpěvačka Meg Pfeifferová. Sázavafest nabídne 
i doprovodný program. Spisovatel Michal Viewegh přečte ukázku z připravovaného románu Dva muži ve člunu, který vyjde na podzim. Ze své nové knihy bude číst bavič Lukáš Pavlásek. Hudební divadlo Karlín se zase blýskne projektem Deset let nad vodou, který přinese vystoupení zpěváků s živým orchestrem a ukázkami z muzikálů.

Festival folkové, country, ale především hudby – tak uvádí Horácký džbánek pořádající Kultura Žďár nad Sázavou. Letos se koná již třicátý čtvrtý ročník, na který se sjíždějí návštěvníci z celé republiky. „Džbánek vychází z folku a country, a právě z jejich fanoušků se tradičně většina publika deleguje," říká ředitelka Kultury Žďár Marcela Lorencová. Publikum je spíš konzervativní, pořadatelé ale přesto k folkové klasice přidávají „něco navíc" – vždy se snaží program osvěžit něčím novým. „Experimentujeme zpravidla s interprety trošku
z ‚popíku', kteří ale k folku inklinují," dodává Věra Sedláková z Kultury Žďár.

Návštěvníci však na Džbánku nehledají jen hudbu, přicházejí zároveň za jedinečnou atmosférou, kterou je festival proslulý. Hodně k tomu přispívá místo, kde se Džbánek koná. „Zámecké nádvoří je plné zeleně, ze všech stran chráněné, je to ideální prostor," připomněla Lorencová. Navíc hudbu vždy doplňuje doprovodný program.

Klidnější akce s nočními sejšny

A tak trochu jiný festival, jak říkají samotní organizátoři, se již pošesté uskuteční v obci Kaliště na Humpolecku. Milovníci folkové a country hudby se na FolKališti v areálu chalupy Na Bělici sejdou v pátek 3. června a zdrží se tam do soboty. Hlavní scéna bude tentokrát patřit například Nezmarům, Žalmanovi a spol., Corpusu Delicti, Slávku Janouškovi, Marien či Lokálce. Loni pořadatelé festivalu vsadili i na druhou scénu, kterou pojmenovali Totem. Po loňské úspěšné premiéře se Totem letos dočká reprízy. V sobotu dopoledne před začátkem programu na hlavní scéně se díky němu představí mladí a začínající muzikanti.

Od počátku vzniku festivalu se jeho pořadatelé, jejichž řady čítají na padesát dobrovolníků, snaží dělat vše tak trochu jinak. Usilují o klidnou akci v přátelském prostředí bez zátarasů a zákazů. Nečekají tisícovku návštěvníků a jejich cílem není uspořádat co možná největší festival. Originální je i strava, na které si hosté můžou pochutnat, neboť Na Bělici se prodávají domácí dobroty. Populární jsou i takzvané noční sejšny, kdy se po skončení oficiálního programu sedne k ohýnku, vezme se kytara a hraje se a zpívá až do ranních hodin. Loňský ročník festivalu FolKaliště byl nominován do krajské soutěžní ankety Zlatá jeřabina 2015. Zájemci pro něj mohou hlasovat do konce března.

NĚKTERÉ Z HUDEBNÍCH FESTIVALŮ V KRAJI

Třebíčsko

TŘEBÍČ

ČAROFEST, 29. – 30. dubna 2016, zimní stadion. Účinkují: Wanastowi vjecy, Michal Hrůza, Tři sestry, Leoš Mareš, Patrik Hezucký. Vstupné – dvoudenní 500 korun, pátek 130 korun, sobota 450 korun.

TŘEBÍČ OPEN AIR 2016, 10. června 2016, podzámecká niva. Účinkují: Kryštof, Vypsaná fixa, Jelen, Sto zvířat, Nebe. Vstupné – v předprodeji 490 korun.
ZÁMOSTÍ, 3. – 4. června. Účinkují: Tata Bojs, Mňága a Ždorp, Voilá!, Android Asteroid, Fresh of the Bus, Vasilův Rubáš, New Sound Orchestra a další. Vstupné – od 250 korun.

ROKYTNICE NAD ROKYTNOU

ROKYTNÁ FEST 2016, 29. – 30. července. Účinkují: MIG 21, Rybičky 48, Horkýže slíže, Wohnout a další. Vstupné – 300 korun.

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU

FOLKOVÉ PRÁZDNINY, 23. – 30. července, nádvoří zámku, zámecký park.

JAROMĚŘICE NAD ROKYTNOU

MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ FESTIVAL PETRA DVORSKÉHO, koná se i na místech: Dalešice, Valeč, Dukovany, 6. – 20. srpna. Mezinárodní hudební festival vážné hudby trvající 15 dní.

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE

VÁCLAV HUDEČEK A JEHO HOSTÉ, 19. – 21. srpna, oslava houslového (smyčcového) umění a setkání s jinými významnými umělci. Učinkují: Čechomor, M. Vojtko, Anda-Louise Bogza a další.

Jihlavsko

JIHLAVA

VYSOČINA FEST 2016, 7. – 9. července 2016, letní kino. Účinkují: Václav Neckář, Jelen, Tři sestry, Chinaski, Hana Zagorová, Michal Hrůza, No Name, Kabát, Olympic, Čechomor, David Koller, MIG 21, Horkýže slýže, Slza, Xindl X, Marek Ztracený, UDG, Rybičky 48, Marpo a další. Vstupné – 850 korun.

ČEŘÍNEK FEST, 22. července, Hutě-Cejle u Jihlavy. Účinkují: Divokej Bill, Wohnout, Kašpárek v rohlíku, Blue Effect, Horkýže slýže, Arakain. Vstupné – od 275 korun.

MAGMAFEST, 13. srpna 2016, letní kino. Účinkují:Harlej, Škwor, Arakain, Alkehol, Zakázaný ococe, Rybičky 48, Plexis, Komunál a další. Vstupné – 390 korun.
TELČ

PRÁZDNINY V TELČI, 29. červenec – 14. srpen 2016. Účinkují: Marie Rottrová, Szidi Tobias, Ulrychovi a Javory, Antikvartet a Bratři Ebenové, Jamie Marshall Vladimír Mišík, Kon Sira a Druhá tráva, Nezmaři, Aneta Langerová, Žalman a spol., Värttinä, Vlasta Redl a Hradišťan, Epy de Mye a Jarret, Spirituál kvintet, Lenny a Lenka Filipová. Vstupné – předprodej bude spuštěn 1. května.

Pelhřimovsko

PELHŘIMOV

POUTNÍK FEST, 14. května 2016, areál pivovaru. Účinkují: Odyssea Classic, Vilém Čok, Alkehol, Harlej, Tři sestry.

HUMPOLEC

BERNARD FEST, 16. – 18. června 2016. Účinkují: No Name, Xindl X, Horkýže Slíže, Mandrage, Jaroslav Uhlíř, The Tap Tap, Kyvadlo, Miro Žbirka, Desmond, Wanastowi vjecy a další. Vstupné – od 490 korun.

KALIŠTĚ

FOLKALIŠTĚ, 3. – 4. června 2016. Účinkují: Žalman a spol, Nezmaři, Corpus Delicti, Lokálka, Epydemye, Lístek, Slávek Martínek, Pepa Štross, Vojata Kiďák Tomáško. Vstupné – permanentní vstupenka v předprodeji 350 korun, na místě 450 korun. Pátek 190 korun, sobota 280 korun.

Havlíčkobrodsko

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

SÁZAVAFEST, 4. – 6. srpna, zámecký park. Účinkují: No Name, Chinaski, Monkey Business, Petr Kolář, Ewa Farna, Majk Spirit, Ine Kafe, Michal Hrůza, Jelen, Xindl X, Sto zvířat, Vladimír 518, Krucipusk, Michal Viewegh, Jiří Schmitzer, Petr Bende a další. Vstupné – 790 korun.

ŠTOKY

TRAMPSKÝ ŠIRÁK, 2. – 3. září 2016, Hanesův mlýn. Účinkují: Bratři Ebenové, Semtex, Nezmaři, Pacifik, Pavlína Jíšová, Michal Tučný revival Plzeň a další. Vstupné – v předprodeji 560 korun, na místě 650 korun. Předprodej začíná 10. června.

Žďársko

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

HORÁCKÝ DŽBÁNEK 2016, 5. - 6. srpna, nádvoří zámku Kinských. Účinkují: Trapeři & Robert Křesťan, Jitka Vrbová, Přímá Linka Tomáše Linky, Lojzo, Kamil Střihavka, K.T.O., Bayou Alligators, Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá, Švihadlo, Fleret. Vstupné – ještě není upřesněno.

FESTIVAL DECHOVÝCH HUDEB VYSOČINY, 18. června, dům kultury. Účinkují: Mistříňanka, Lidečanka, Veselá sedma, Bojané. Vstupné – 200 korun.

FESTIVAL POD ZELENOU HOROU, 22.-23. července 2016, Účinkující: zatím je potvrzena účast kapel Tatabojs a Krucipüsk. O ostatních budou organizátoři ještě informovat.

VELKÉ MEZIŘÍČÍ

FAJTFEST 2016, 21. – 23. července 2016, Fajtův kopec (metalový festival). Účinkují: Caliban (Německo), Rise of the Northstar (Francie), Jinjer (Ukrajina), dále např. City Lights, Cocotte Minute, Atari Terror, Locomotive, Paura, Nostrrromö, Never Left Behind, Shatter a další. Vstupné – v předprodeji 480 korun, na místě 550 korun.

BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM

PELÍŠEK FEST, 25. června 2016. Organizátoři se po roce rozhodli Pelíšek fest obnovit, o interpretech teprve budou informovat.

JIMRAMOV

OTEVŘENO JIMRAMOV, 26. - 28. srpna 2016. O účinkujících budou organizátoři ještě informovat.

ANKETA: Je na Vysočině pestrý výběr?

Luděk Pospíšil, 38 let, podnikatel, Ledeč nad Sázavou
Stávající festivaly na Vysočině? Podle mě jen stále se dokola opakující čajíčky. Na pořádný metalový festival tady člověk nenarazí. Chtě nechtě, musím za nimi jinam. Letos se chystám do Plzně na Metalfest Open Air, a když mi to práce dovolí, vypravím se do Německa na vyhlášený Wacken Open Air.

Kateřina Kernová, 25 let, studentka, Humpolec
Jako studentka se pohybuji i mimo Vysočinu a musím říct, že většinou podnikám výlety za kulturou právě za hranicemi našeho kraje. Ať už jde o festivaly, památky, divadla, muzikály i koncerty. Přijde mi, že u nás se investuje hlavně do sportu a kultura celkově se trošku zanedbává.

Milena Mašová, 22 let, číšnice, Bystřice nad Pernštejnem
Pro mě výběr z festivalů na Vysočině dost pestrý je, nejsem zrovna častým festivalovým návštěvníkem. To ale neznamená, že když je občas příležitost, na nějaký se nevypravím – třeba na žďárském Horáckém džbánku je vždy příjemně.

Michal Zábrš, 37 let, pracovník muzea, Třebíč
Mám rád třebíčský festival Zámostí. A máme na Vysočině také výborné žánrové festivaly v Náměšti nad Oslavou a Telči. Řada ostatních festivalů mi splývá kvůli stále se opakujícím kapelám. Chybí mi více festivalů, kde bych mohl objevovat nové interprety.

Dana Piklová, 51 let, školnice, Jihlava
Nějak ve velkém festivaly nevyhledávám. Líbí se mi Bernard fest v Humpolci, není tak veliký a hrají na něm dobří muzikanti. Vysočina fest, který se odehrává přímo v místě mého bydliště, nenavštěvuji právě proto, že je moc veliký.