Ten bude domovskou scénou většiny koncertů, pouze vystoupení Dana Bárty se odehraje v jihlavském DIODu.

Letošní rok přináší jak tradiční prvky včetně oblíbeného FestJazz Café ve Skaut klubu, tak i několik novinek. Více o festivalu prozradil jeho umělecký ředitel Martin Petrák.

Letos jste poprvé zařadili i edukační koncerty. Proč?
Už na začátku vzniku festivalu bylo jasné, že i toto tzv. edukační porfolio je nedílnou součástí celého festivalového projektu a že nám záleží na vzdělávání dětí a mládeže. Tím chci říct, že je nesmírně důležité, aby děti měly možnost slyšet ty nejlepší ve svém oboru, tedy profesionály.

Koncerty jsou určeny žákům základní školy V Sadech? Ostatní školy neměly zájem?
O tom, že budeme pořádat edukační programy pro děti, jsme informovali na našem blogu a sociálních sítích již v březnu letošního roku, a žádné ze školských zařízení v Kraji Vysočina neprojevilo zájem, byť se jedná o projekt ve spolupráci s hudebníky České filharmonie, tedy prvním orchestrem v zemi. A proto jsme nabídli tento projekt pouze jedné základní škole, a to ZŠ V Sadech.V příštím roce plánujeme širší spolupráci v rámci regionu.

V programu pochopitelně zaujme Dan Bárta, který vystoupí v Jihlavě. Proč je to jediný koncert mimo Skaut klub?
Jednak rozšíření festivalu do dalších měst Kraje Vysočina zapadá do základních cílů festivalu, a za druhé – z jednání a požadavků produkce Dana Bárty a tria Roberta Balzara jednoznačně vyplynulo, že určitý typ hudby a umění požaduje určité prostředí. Ostatně jak jsem již několikrát upozornil, v Havlíčkově Brodě nemáme adekvátní sál pro tento typ umělců.

Váš tým se jeví jako velmi sehraný, přesto se ptám – po třech letech a s tímto týmem za zády – jak je organizace náročná a kdy s ní začínáte?
Tým je vynikající a velmi dobře sehraný, i přesto jako pořadatelé stále narážíme na určitá úskalí, která nemůžeme ovlivnit. Organizace a příprava následujícího ročníku je v průběhu celého roku, počínaje vyjednáváním termínů, uzavíráním smluv, technických požadavků atd. Musím podotknout, že všechny tyto činnosti děláme ve volném čase, kterého je stále méně a méně.

Bude i letos otevřeno FestJazz café, a co kromě výborné kávy nabídne?
FestJazz caffé je nedílnou součástí festivalu již od prvního ročníku. Já sám si neumím představit jazzovou hudbu v klubovém prostředí bez šálku kávy. Věřím, že nabídka pochutin a nápojů bude stejně jako v předchozích letech jedinečná.

Program

Skaut klub
14. listopadu, 11 hodin: Tomáš Kůgl a Czech Philharmonic Jazz Band
14. listopadu, 20 hodin: americká formace Rudy Linka Trio
15. listopadu, 16 hodin: František Šterbák, česko-ruská formace Kvintesence kvartet a Smyčcový orchestr KJJ.
20. listopadu, 20 hodin: Ondřej Ruml a česko-slovenský Matěj Benko Quintet
21. listopadu, 20 hodin: Jakub Zomer a jeho přátelé

+ koncert v DIOD v Jihlavě – 19. listopadu, 20 hodin: Dan Bárta & Robert Balzar Trio (CZ/SK)

Hana Tonarová