Společně se Sázavou protíná město zelený pás s pěší a cyklistickou zónou, na kterou navazuje sportovní a oddychový areál na Plovárenské. Další zajímavou lokalitou je staletý park v centru města s neobyčejnou flórou, který pokračuje podél kaskády rybníků po naučné stezce až do lesů Vlkovska.

Relaxovat je možné i ve středu města, který je od 80. let památkovou zónou. Město, s pomocí dotací EU, centrum postupně rekonstruuje s důrazem na jeho historický odkaz. Po soudobých úpravách podporujících vyšší komfort vynikly renesanční štíty domů na Havlíčkově náměstí, k procházce lákají vedlejší ulice jako je Kozí, Svatovojtěšská, Dolní.

Zviditelnění se dočkal po staletích jeden ze symbolů města, Hnátův kámen umístěný na pravobřežním okraji mostu na Kalinově nábřeží. Letní sezónu budou také provázet koncerty na tribuně na Havlíčkově náměstí. Každou prázdninovou neděli si mohou obyvatelé města i turisté zpříjemnit pozdní odpoledne od 17.30 hodin posezením s hudbou různých žánrů. Plné zábavy pro malé i velké diváky budou středeční podvečery. Havlíčkův Brod prostě stojí za návštěvu.

Nedělní koncerty v Havlíčkově Brodě