Spolek Mimochodem pozval a prostory na hradě zapůjčí kolegům z Kytlického ochotnického spolku.
Režie se ujala první žena Pavla Landovského Helena Albertová. Toto představení získalo mnoho ocenění na celorepublikových přehlídkách, včetně několika cen za režii a nejlepší herecké výkony. Více o výběru her a divadelním podzimu v Ledči prozradil režisér spolku Mimochodem Josef Nádvorník.

Proč jste pozvali právě ochotníky z Kytlic?
Kytlické ochotníky jsme viděli v minulém roce na divadelním festivalu Klicperův Chlumec. Ten je nám hodně blízký, neboť mají podobnou filozofii výběru představení. Jezdí po republice, a pokud se jim něco opravdu líbí, přinesou to svému domácímu publiku. Je u nich tedy velká pravděpodobnost opravdu kvalitních kousků. My to máme úplně stejné, každé představení, které zveme k nám do Ledče, prochází naším výběrem a nezveme nic, čemu bychom nevěřili.

Co vás tedy na této hře nejvíc zaujalo?
Herecké výkony a skvěle dotažené a vypointované humorné scény. Mnohá profesionální divadla by se od nich mohla učit. Navíc, mnoho z diváků zažilo dobu, ve které se komedie Hodinový hoteliér odehrává, a tak i její humor je každému blízký.

Co chystá spolek Mimochodem na podzimní týdny?
Letošní podzim máme opravdu plný divadelních výjezdů, o tomto víkendu jsme hráli v Kouřimi a čeká nás Třebíč, Praha a Počátky a srdečně zveme čtenáře Deníku k návštěvě, pokud jim jsou tato místa blíž než Ledeč nad Sázavou. Do toho pak doma hosté a Noc divadel… Až do konce listopadu máme tedy pouze jeden jediný víkend, kdy nic nechystáme. Ovšem ten pro změnu jedeme na premiéru oblíbeného divadla Tří do Pardubic. Na začátku prosince se pak účastníme tradiční mikulášské nadílky ledečského Střediska volného času na hradě. A pak už budeme mít zasloužené zimní divadelní prázdniny.

A jak se připravujete na Noc divadel, která bude už za měsíc?
Letošní noc divadel bude opět ve znamení zcela jiné divadelní práce, než na jakou jsou naši diváci u nás zvyklí. Letos to bude večer plný kratších scének, gagů a historek, zčásti autorských. S autorskou tvorbou totiž koketujeme čím dál tím víc. Součástí večera ale bude i hudba, divadelní zákulisí a technika, se kterou si budou moci diváci pohrát. Podrobnosti ale zatím neprozradím.

Hana Tonarová