V sobotu se pokračuje operou, a to Jezerní paní. Přímý přenos z Metropolitní opery v New Yorku (MET) nabídne chotěbořské kino od 17.45.

V opeře Jezerní paní zazáří Joyce DiDonato v titulní roli Eleny, dívky, o niž usilují hned dva nápadníci, a Juan Diego Flórez ve svém již pátém vystoupení v sérii přenosů Live in HD from MET ztvární další roli – Giacoma, shovívavého krále Skotska. Předpokládaná délka přenosu je tři a půl hodiny. Vstupenka v předprodeji vyjde na 250 korun, na místě bude stát 300.

Chotěbořské jaro je letos zároveň zařazeno do celoročního kalendáře oslav, které připomenou 750 let od první písemné zmínky města. Hlavní oslavy vypuknou v červnu.

Lidé přímý přenos berou jako svátek, říká Milan Stránský

Více o nynější operní sezoně prozradil Milan Stránský, ředitel chotěbořské městské kulturní organizace CEKUS.

Blíží se konec této sezony, jak ji hodnotíte, a uvažujete o přímých přenosech i dále?
Sezona se jeví jako jedna z nejúspěšnějších. Nabídli jsme deset přenosů a byly to opravdu známé tituly. 
Navíc stoupá i počet diváků. Chotěboř je jediným městem v kraji, kde se pravidelně přenosy realizují. Do další sezony určitě půjdeme, už kvůli stoupajícímu zájmu diváků z celého regionu.

Jaká je návštěvnost oper a které byly letos nejúspěšnější?
Průměrná návštěva oper je asi sedmdesát diváků. A nejúspěšnějšími letos bezkonkurenčně byly Rusalka a Carmen.

Dá se nějak specifikovat publikum? Chodí stále stejní lidé?
Přímě přenosy z oper si hned od začátku našly u lidí svoje místo. Je to specifický žánr, přesto si na návštěvnost nemůžeme stěžovat. Lidé přímý přenos v HD kvalitě berou jako svátek a podle toho se i obléknou – elegantně a pěkně. Dají si záležet. Diváci jsou většinou stejní, opery si oblíbili a chodí pravidelně. Pokud jde o věk, najdou se i velmi mladí, ti však většinou dělají společnost rodičům. Zdá se ale, že převažují hlavně čtyřicátníci.

Kateřina Malá