Mottem veletrhu je Nekonečný proud času, a tak se o netradiční zahájení postarají děti ze Základní školy Konečná v Havlíčkově Brodě, vždyť už rodiče těchto dětí možná byli jako školáci na prvním knižním brodském trhu v roce 1991.

Mezi dalšími „střihači" bude rovněž spisovatel Michal Viewegh, neboť nejpopulárnější český autor na veletrh jezdí pravidelně a jeho přítomnost je připomínkou, že těmi nejdůležitějšími lidmi pro veletrh jsou spisovatelé – a čtenáři. S nůžkami bude zahajovat veletrh také starosta města Jan Tecl. „Veletrh existuje už čtvrtstoletí proto, že ho lidé z Havlíčkova Brodu přijali za svůj, stal se pro ně součástí kalendáře," vysvětlila ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová. Ludmila Dočkalová přestřihne pásku za Tiskárny Havlíčkův Brod, protože právě tento podnik je už od prvního ročníku vytrvalým sponzorem veletrhu.

Veletrh bude v pátek otevřen od 10 do 19 hodin v sobotu od 9 do 17 hodin, a odborné i laické veřejnost dorazí nabídnout své produkty 168 vystavovatelů.

„Několik nakladatelů se navíc rozhodlo věnovat knihy mladým ukrajinským bohemistům z univerzity v Užhorodu. Ti přijedou na veletrh poprvé a osobně si knihy převezmou," uvedla Markéta Hejkalová.

Podrobný a aktualizovaný program najdou zájemci na www.hejkal.cz. Stručný výběr zajímavostí (níže) je skutečně pouhým zlomkem toho, co milovníky knih na brodském veletrhu čeká.

Výběr z programu veletrhu

Čtvrtek 8. října: od 20.00 – Klub Oko – Listování: Michal Viewegh – Zpátky ve hře (za účasti autora).
Pátek 9. října: od 11.00 – setkání s autorem Oprásků sčeskí historje,
od 15.15 – Michal Viewegh: Biomanžel – světová předpremiéra,
od 15.15 – Petr Čornej: 1415 až 2015 Stížný list české a moravské šlechty proti upálení Jana Husa.
Sobota 10. října: od 10 – Charif Bahbouh: Co je dobré vědět o arabském a islámském světě
Celý program: www.hejkal.cz

Hana Tonarová