Koncertní řada Kostely naplněné hudbou obsahuje letos pět koncertů, které se uskuteční během června a července. Prvním byl nedělní koncert v kostele svatého Víta v Havlíčkově Borové.

„Hlavním cílem celého záměru je dovést kvalitní a živé umění do menších obcí v Kraji Vysočina a zároveň představit krásné duchovní prostory," vysvětlil loutnista, skladatel a zároveň ředitel ZUŠ J. V. Stamice v Havlíčkově Brodě Jindřich Macek. Ten spolu s akordeonistkou Jitkou Baštovou letos představí pásmo slova a hudby nastudované k památce 700. výročí narození Karla IV.

„Zazní skladby z rukopisu Vyšebrodského a jiných rukopisů z počátku 15. století, výběr z Jistebnického kancionálu, renesanční písně Johna Dowlanda, kompozice Scarlattiho a dalších autorů," doplnil Macek.

Jitka Baštová ukončila v roce 2014 studium na Vysoké škole múzických umění v oboru hra na akordeon a vyučuje na havlíčkobrodské ZUŠ, kde se věnuje práci s mladými talenty a zároveň vede pobočku školy v Přibyslavi. Loutna a akordeon tvoří na první pohled zcela nezvyklou dvojici nástrojů, ale skladby jsou vybrány tak, aby vynikly přednosti obou nástrojů, jejich jemnost, pestrost a schopnost navodit určitý pocit, vykreslit zvukomalbu.

V předešlých letech umělci vystoupili v několika zemích Evropy, jmenujme např. Slovensko, Polsko, Finsko, Švýcarsko. Projekt Kostely naplněné hudbou III. začal navíc těsně po premiéře dalšího koncertního pořadu dvojice nazvaného Close your eyes and listen, která byla po české premiéře v Chotěboři představena uplynulou neděli také v Kirche San Lurench v Sentu ve Švýcarsku.

Program
3. července
Velká Losenice, kostel sv. Jakuba Staršího, 14 hodin

6. července
Humpolec, kostel sv. Mikuláše, 15 hodin

24. července
Přibyslav, kostel sv. Jana Křtitele, 15 hodin

30. července
Pohled, klášterní kostel sv. Ondřeje, 15 hodin

Hana Tonarová