„Oslovily mě především podmínky výběrového řízení a řekla jsem si, že by byla škoda to nezkusit. Paradoxně jsem ani nečekala, že bych to mohla vyhrát. O to víc mě to však těší. Beru to jako velkou důvěru ve mě a svoji osobní výzvu,“ svěřila se Michaela Krpálková, která se ředitelské funkce ujme 24. srpna.

Na post ředitele Cekusu, jak se organizaci zkráceně říká, se přihlásilo celkem osm lidí. „Z toho se k jich k osobnímu pohovoru dostalo šest. Poměrně nás překvapilo, že to byli lidé takřka z celé České republiky. Konkrétně z Chotěboře byli jen dva uchazeči,“ prozradil chotěbořský starosta Tomáš Škaryd.

Systém monitoringu odpadů.
Popelnice z Havlíčkobrodska budou pod drobnohledem starostů. Díky QR kódům

Michaela Krpálková zvítězila jednomyslně. „Zaujala nás především svou koncepcí, přehledem a zkušenostmi, které v této oblasti má. Přesvědčila nás, že ví, co chce dokázat, a jak to chce dokázat,“ přiblížil Škaryd důvody zvolení nové ředitelky.

Ve svých představách se zaměřila především na komunikaci a mezilidské vztahy. „Chtěla bych vytvořit nějaký funkční model, který by jednotlivé organizace propojil,“ nastínila své plány do budoucna Krpálková. „Kultura není pouze koncert, divadelní představení, výstava, ale ovlivňuje především vztahy, situace, životní styl každého z nás,“ upozornila.

„Také bych chtěla kulturu dostat ven. Nepořádat pouze akce ve velkých institucích, ale najít nějaký veřejný prostor, kde se budou lidé cítit dobře a kam budou rádi přicházet s celou rodinou, přáteli. To, že přijede známý umělec z Prahy, je určitý benefit, ale primárně bych se chtěla zaměřit na obnovení mezilidských vztahů, které se z měst nějak vytratily. Myslím si, že Chotěboř svou velikostí tento potenciál má,“ zamyslela se Krpálková.

Tím však její plány nekončí. „V prvních týdnech se chci seznámit s tím, kdo je vlastně chotěbořský divák, co ho baví, jestli je s kulturou ve městě spokojený a co by si případně přál. Zároveň se chci seznámit i s dalšími organizacemi a jednotlivci, kteří pořádají různé akce ve městě, a navázat s nimi spolupráci,“ dodala Krpálková.

Ilustrační foto.
Dobročinný běh v Podmoklanech pomůže nemocné Klárce

O odvolání Josefa Hospodky i výběru Michaely Krpálkové rozhodovala Rada města. „Ke změně ve vedení Cekusu jsme se uchýlili, protože zde vidíme ne zcela využitý potenciál a chtěli bychom dát organizaci nový impuls ho naplnit. Pana Hospodky si však za jeho dosavadní práci pro město vážíme,“ podotkl místostarosta města David Šafránek.

„Očekávali jsme nějaké oživení kulturního života v Chotěboři, aby se nesla v jiném stylu než doposud. To se ale nepodařilo změnit. Předpokládáme, že s příchodem nového člověka by mohla získat nový punc,“ doplnil Škaryd.

Zpráva o jeho odvolání přišla nečekaně. „Nejen já, ale nikdo tady netušil, že by něco podobného mohlo přijít. Vedení města si přeje změnu, tak mi nezbývá, než to respektovat. Své nástupkyni bych popřál především příznivý politický vítr,“ svěřil se Josef Hospodka.

Kam povedou jeho další kroky, zatím neví. „Jsem otevřený i jiným oborům, než je kultura. V současné době mám něco rozjednaného, ale ještě úplně nevím, kam půjdu,“ dodal Hospodka.

Pro některé je jeho konec ve funkci nejen nečekaný, ale i nepřijatelný. „Pan Hospodka vede příspěvkovou organizaci již čtyři a půl roku a za celou dobu jsme na něj neslyšeli jakékoliv stížnosti. Naopak, jeho práce je občany velice pozitivně vnímána. S tímto politickým krokem zásadně nesouhlasíme. Jde o další snahu dosadit na důležitá místa své lidi,“ napsali do posledního vydání chotěbořského zpravodaje zastupitelé za hnutí ANO v čele s Jaromírem Muniou.

Spekulace o předem vybraném kandidátovi se ale nakonec ukázaly být mylné. „Za sebe musím přiznat, že jsem rád, že se tyto zvěsti nepotvrdily. Ne pro jeho případnou neschopnost, ale proto, že by jeho pozice byla v případě jeho jmenování sakra těžká,“ okomentoval stávající situaci jeden z místních Hynek Boháč.