„Bez návštěvy letního kina si ani neumím představit léto. Pokud jen trochu vyjde počasí, na alespoň jeden film si s mužem vždy zajdeme. Ani nám nevadí, že už jsme ten snímek třeba v minulosti viděli. Venku to má totiž úplně jinou atmosféru,“ vyjádřila se Eva Janouchová ze Žďáru nad Sázavou.

Filmy, jež letní kina divákům nabízejí, ve většině případů mezi horké novinky nepatří. Často jde o letitá díla, zařazovány ale občas bývají i novější snímky z uplynulého či letošního roku. Ve Žďáře si diváci letos vychutnají zážitek pod noční oblohou od 21. do 24. srpna. Za kulturním domem se bude promítat Svěrákův film Po strništi bos, muzikál Mamma Mia!, Troškova pohádka Čertoviny a české komediální drama z letoška - Tátova volha. Na tuto sérii ve městě plynule naváže již legendární Kinematograf Bratří Čadíků. Od 25. do 27. srpna čeká návštěvníky série českých komedií: Špunti na vodě, Bezva ženská na krku a Bajkeři.

Oblíbený kinematograf objíždí už léta desítky měst po celé republice. Například v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se se stejnou sestavou filmů setkají diváci na Masarykově náměstí od 16. července. V některých městech, třeba Velkém Meziříčí a Velké Bíteši na Žďársku, doplní trojici snímků ještě populární pohádka Anděl Páně 2.

Generální zkouška slavnostního zahájení Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla KoresponDance.
OBRAZEM: Žďár ovládne tanec a pohybové divadlo

Kompletní trasy putování Čadíků najdou zájemci na www.kinematograf.cz. Divákům zpestřuje toto „kino na cestách“ prázdniny již sedmadvacet let a výtěžek z dobrovolného vstupného se za tuto dobu vyšplhal na zhruba jedenáct milionů korun, jež skončily na Kontě Bariéry. „Máme stálé zastávky, ale i plno nových zájemců. Ani bohužel nemůžeme všechny uspokojit. Obracejí se na nás mnohdy i malé vesničky. Za letošek musím zatím říct, že lidé chodí a atmosféra je báječná – úžasné vzpomínky mám třeba na nedávné promítání v jihočeských Kaplicích,“ přiblížil provozovatel Kinematografu Josef Čadík starší.

Trendu letních kin jdou vstříc samotná města, vesnice i soukromé subjekty. Velké oblibě se těší kupříkladu Promítárna v Pacově na Pelhřimovsku. Tam lidé chodí sledovat filmy do zahrady restaurace Na Maštálkách čtvrtý rok. „Letos jsme připravili program, který tvoří už dvaadvacet filmů,“ přiblížil majitel restaurace a provozovatel Promítárny Jan Dušek. To je o šest snímků víc než loni. Zatímco jiná letní kina nabízí spíš léty prověřené snímky, Promítárna i letos sáhla i po aktuální produkci. Šest titulů bylo uvedeno do distribuce letos, dalších sedm loni. „Už minulý rok jsem šel touto cestou, nové filmy uvádím zcela cíleně. Na druhé straně bude promítán třeba film Excalibur z roku 1981, to je taková moje srdeční záležitost,“ zmínil Dušek. Výhodou Promítárny je možnost sledovat filmy i při nepřízni počasí, a to díky zastřešené části zahrady.

Z Itálie do Telče - Po stopách kavalíra.
I vy se můžete stát kavalírem nebo dvořanem. Dětské prohlídky začínají

Osobitou atmosféru nabízí při sledování filmových děl nádvoří polenského hradu na Jihlavsku, a to pod taktovkou tamního spolku Lipka a Kulturního střediska Zámek Polná. 18. července si tam přijdou na své milovníci dramat, krimi a mysteriózních thrillerů – promítat se bude Vražda v Orient Expresu. Během prázdnin se pak ještě návštěvníci mohou těšit na filmy Nejvyšší nabídka, Hanebný pancharti, Deadpool a Já, padouch.

Již pětiletou tradici má rovněž Putovní kino, jež brázdí obce na Bystřicku ve žďárském okrese a sponzoruje jej Kraj Vysočina v rámci Místní agendy 21. Do akce je zapojeno množství dalších subjektů a spolků. Toto letní kino loni jen na Bystřicku zorganizovalo 72 promítacích večerů v rámci jednatřiceti obcí - filmové letní večery navštívilo více než čtyři a půl tisíce diváků. Promítá se i letos a na červenec jsou připraveny třeba snímky Špunti na vodě, Ferdinand, Čertoviny či Po strništi bos.

Festival Šamajim.
Festival Šamajim opět probudí město. Nabídne i tradiční židovskou kuchyni

Vybraná letní kina na Vysočině:

Pivovar Dalešice
12. 7. Světáci
26. 7. Vrchní prchni
2. 8. Samotáři
16. 8. Saturnin
30. 8. Po strništi bos

Myslibořice
5. 7. Čertoviny
6. 7. Bezva ženská na tahu
7. 7. Bajkeři
8. 7. Šťastná

Náměšť nad Oslavou
16. 7. Bajkeři
17. 7. Špunti na vodě
18. 7. Bezva ženská na krku

Filmy pro Karla IV. - Třebíč
16. 7. Bezva ženská na krku
17. 7. Jak jsme hráli čáru
18. 7. Okresní přebor
19. 7. Zemský ráj to napohled
20. 7. Život je život
21. 7. Pohádka pro Emu
22. 7. Po strništi bos

Zámecký park v Dukovanech
18. 7. Matky na tahu o Vánocích
25. 7. Coco
1. 8. Po strništi bos
8. 8. Tátova volha

Moravské Budějovice
26. 7. Roming
29. 7. Král zlodějů
2. 8. Nejkrásnější pohádka
5. 8. Černí baroni
9. 8. 2Bobule
12. 8. Pinocchiova dobrodružství

Okříšské filmové léto
27. 7. Čertoviny
28. 7. 7 životů
29. 7. Dvě nevěsty a jedna svatba
30. 7. Ferdinand
31. 7. Bajkeři
1. 8. Tátova volha
2. 8. Pepa


Polná
18. 7. Vražda v Orient expresu
25. 7. Nejvyšší nabídka
1. 8. Hanebný pancharti
8. 8. Deadpool
15. 8. Já, padouch

Žďár nad Sázavou
21. 8. Po strništi bos
22. 8. Mamma Mia
23. 8. Čertoviny
24. 8. Tátova volha

Pacov (Promítárna)
15. 7. Ferdinand
18. 7. Manželka a manžel
19. 7. Horší než smrt
21. 7. Instalatér z Tuchlovic
26. 7. Pepa
27. 7. Nádech pro lásku
29. 7. Mimi šéf

Krucemburk
14. 7. Archa světel a stínů
15. 7. Zoufalé ženy dělají zoufalé věci
20. 7. Padesát odstínů svobody
21. 7. Čertoviny
25. 7. Jumanji: Vítejte v džungli!
27. 7. Tvář vody
28. 7. Black Panther

Kinematograf Bratří Čadíků
Podrobný program jednotlivých tras na: www.kinematograf.cz