Lindu Rybovou je možné aktuálně vidět v seriálu Ulice, kde ztvárňuje roli trochu chladné stomatoložky. Je rozvedená a se svými dvěma dětmi se přestěhovala do jiného města. Co ji přimělo k tomu, aby vzala úlohu v nekonečném seriálu? „Především záleží na tom, s jakou partou lidí natáčím a důležité je i to, jestli je vůbec co hrát. A myslím si, že v případě oné zubařky bude ještě mnoho diváků překvapených, kam se to všechno posune,“ tajemně naznačuje půvabná herečka.

Linda Rybová má s manželem Davidem Prachařem tři děti, které jsou právě v kritickém věku puberty. Přiznává, že někdy to s nimi není jednoduché. „Mnoho věcí se snažím vydýchat. Někdy je dobré jít na chvilku ven. Ale už se mi stalo i to, že mi děti řekly: Mami, odejdi z našeho pokoje,“ se smíchem vypráví Linda Rybová.

Jídlo mne obtěžovalo

Hvězda filmů Tmavomodrý svět nebo Jak básnící čekají na zázrak na sebe prozradila, že jako malá nepotřebovala vůbec jíst. Možná i to může za její velmi štíhlou postavu. „Když jsem byla dítě, jídlo mě nezajímalo, doslova mě až obtěžovalo. Nepotřebovala jsem to. Jediné, co jsem v té době dokázala pozřít, byl suchý chleba a sklenice mléka,“ říká.

Natáčení v prostoru hradu v Ledči nad Sázavou filmové pohádky Čertí brko.
Turistická hra Klapka: Vydejte se na slavná filmová místa a vyhrajte

Linda Rybová byla ještě donedávna tváří oblíbeného pořadu České televize Herbář. Povídání o bylinkách, starých zvycích i tradičních receptech si u diváků získalo velkou oblibu. Proč se tedy rozhodla z dobře rozjetého vlaku vyskočit? „Práce v tomto pořadu mě hodně bavila. Mám ráda bylinky, ráda je v kuchyni používám. Bylo fajn zkoušet nové věci, tradiční recepty. Ale postupem času se po mně vyžadovalo být někým jiným. Nejenom se převléct do kostýmů, které s daným tématem souvisely, ale také hrát. A to už bych nebyla já,“ vysvětluje.

Charita má smysl, herectví je jenom na chvíli

Oblíbenou herečku si spousta diváků určitě vybaví i ze seriálu Letiště. S kolegou Marošem Kramárem tady zažila mnoho humorných situací. „Hrála jsem tu pilotku, což je už samo o sobě absurdní,“ podotýká s úsměvem sympatický blondýnka. „Měli jsme scénu, kde letadlo padá. Seděli jsme na bedničkách od zeleniny a snažili se dělat, že to s námi opravdu cloumá. Takovou fantazii fakt nemám. Pořád jsme se smáli. Trvalo nám dlouho, než jsme tento záběr natočili.“

Luboš Pospíšil vystoupil v Panském domě.
OBRAZEM: Luboš Pospíšil a 5P nabídli v Chotěboři poetiku i rock

Linda Rybová je nejenom úspěšná herečka, ale poměrně rozsáhlý čas věnuje charitě. Konkrétně spolupracuje s nadací Kolečko, jež pomáhá dětem po úrazech a autonehodách. „Je to takové moje čtvrté dítě. Pomáhám zde již patnáct let,“ prozrazuje a zároveň zdůrazňuje, že se projektům pro Kolečko chce věnovat více, až její děti povyrostou. „Herectví je něco, co je na chvilku, není příliš hmatatelné. Být na jevišti je jako motýl, který přiletí, na pár minut potěší, a pak je pryč. Práce pro Kolečko je to, co má smysl, kde vidíte za sebou výsledky,“ vyznává se. Kromě toho se zabývá i prevencí. Proto je jako máma možná někdy až příliš úzkostlivá.

„Neustále učím svoje děti, jak se chovat na silnici. Musí mít helmu, v autě být připoutané. I když jedeme jenom pár metrů. Osvěty není nikdy dost,“ je přesvědčená.

S Danem Bártou po vodou

Linda Rybová kdysi snila, že bude baletkou. Sama však přiznává, že zřejmě neměla dost talentu. „Svou sestru jsem neustále trápila hrou na špatnou baletku, kde ona byla přísná učitelka a já ta nešikovná baletka, ze které se posléze vyklube krásná labuť. Ale nikdy k tomu nedošlo. Vždy jsem byla tak trochu špatná baletka,“ říká přesto, že čtyři roky studovala baletní konzervatoř.

Její éterický vzhled měli možnost diváci ocenit hlavně ve zfilmované básnické sbírce Karla Jaromíra Erbena Kytice, kde se objevila v příběhu Vodník společně s Danem Bártou. „Bylo to náročné natáčení, ale nádherné,“ vzpomíná. „Hráli jsme celou dobu pod vodou, museli jsme absolvovat potápěčský kurz, abychom to zvládli. Bylo to zvláštní.“

Jejím snem je zahrát si královnu a namluvit večerníček. „Mám ráda pohádky a ráda je také čtu,“ dodává herečka, která se coby ještě modelka objevila v devadesátých letech v klipu kapely Wanastowi Vjecy Andělé.

Křest knihy Nejstarší venkovské domy ve východních Čechách, který se uskutečnil ve Štáflově chalupě v Havlíčkově Brodě.
OBRAZEM: Kniha Nejstarší venkovské domy se křtila v Brodě