Letos poprvé se ovšem chystá změna, jaká tu dosud nebyla. Z velkého sálu Kulturního domu Ostrov se stěhuje do dvou menších sálů hotelu Slunce. V sobotu 5. března tam vystoupí Vysočinka Humpolec, Rose Band Havlíčkův Brod, Amix a Tandem. Padesátka muzikantů bude hrát bez přestávky, oddechnou si pouze, když v jednom a pak i druhém sále předvede ukázky akrobatického rock´n´rollu skupina Elvis Jihlava.

Pořadatelem plesu je brodský muzikant Milan Slanina, který šéfuje formacím Amix a Slenařinka. Ten započal svou osmatřicátou hudební sezonu.

Proč se tento tak tradiční ples koná na zcela jiném místě?
V termínu, který jsme potřebovali, neměl volno Kulturní dům Ostrov, a my jsme jiný termín vybrat nemohli, protože jsme závislí na tom, jak mají volno pozvané kapely.

Takže hotel Slunce byla jasná volba?
Chtěl jsem zkusit jiný koncept. Předchozí plesy to bylo tak, že lidé museli poslouchat tu hudbu, kterou jsem objednal. Někdo byl spokojený, někdo ne, protože má třeba raději dechovku nebo poprock. Chtěl jsem to střídat, abychom vyšli vstříc všem. Ve Slunci je to tak, že budeme mít k dispozici dva sály. Dole se bude hrát především dechovka, lidová muzika a měkká taneční hudba, a vystoupí tam Vysočinka a Rose Band, což je bývalý PM Band, a nahoře bude Amix a Tandem, budeme hrát plesovou klasiku, více poprock, lidovky téměř žádné.

Takže lidé budou přecházet ze sálu do sálu?
Ano, přesně tak. Když si budou chtít lidé z horního sálu zatančit dechovku, sejdou dolů, a naopak. Trochu nevíme, co to udělá třeba s partami lidí – někdo je více zaměřený na modernu, jiný méně, a teď si musí vybrat, ve kterém sále si zvolí základnu, kam si koupí vstupenky.

Nebojíte se takové změny?
Pro nás je to skutečně velká změna, ale když na to koukám jako muzikant, myslím si, že by to mohla být změna k lepšímu. Je to pokus, ale máme patnácté výročí, a změnu to chtělo. Pokud se to osvědčí, mohli bychom u tohoto konceptu už zůstat, protože to bude pro lidi vzhledem k menší kapacitě Slunce a klesající návštěvnosti určitě příjemnější.

Zmínil jste patnácté výročí. Jak se zpětně na tu dobu díváte?
Když jsme začínali, nevěděli jsme vůbec, do čeho jdeme. První rok přišlo asi 200 lidí, pak to stoupalo, při desátém plese jsme byli na šesti stovkách, a pak to klesalo až na nějakých 200 až 250 lidí. A v tom velkém sále to při takovémto množství lidí už není optimální. Bohužel v Brodě není vhodný střední, útulnější sál pro zhruba tři sta lidí.

Ještě se vraťme k plesu. Změní nějak večer to, že v jednom sále budou hrát pouze dvě kapely?
Každá bude mít větší prostor – zhruba tři hodiny. Dřív měla každá tendeci vybírat z repertoáru jen to nejlepší. Ze zkušenosti ale vím, že je lepší zvolit nějaký rozjezdový začátek, pak lidi vybudit a přivést na parket, a po půlnoci je zase pomalu příjemně uspat. To je taková filozofie, po těch letech už víme, jak to dělat. Teď ty kapely budou mít prostor a dostane se i na písničky, na které se běžně při hodinové produkci nedostalo – příkladem je třeba walz.

Hana Tonarová