Slavnostní otevření Haškovy komůrky proběhlo ve čtvrtek odpoledne za účasti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a odborníků z haškologické společnosti v čele s Richardem Haškem, vnukem Jaroslava Haška.

„Jaroslav Hašek je neodmyslitelně spojen s Lipnicí nad Sázavou a hradem. Autor světoznámého románu Osudy dobrého vojáka Švejka žil na Lipnici od roku 1921," uvedl kastelán hradu a místostarosta Lipnice nad Sázavou Marek Hanzlík. Ten pokračoval, že již dlouho dobu přemýšleli, jakým způsobem spojit českého spisovatele s hradem a vzdát mu tak čest a uznání. „Nakonec jsme se rozhodli zrekonstruovat bývalou hradní strážnici, kde měla Policie donedávna umístěnou vysílačku. Lidé v Haškově komůrce spatří především obrazový a textový materiál, který se tematicky váže k pobytu a průvodcovské činnosti Jaroslava Haška," dodal Hanzlík.

Hašek kromě hospody, kde bydlel, docházel často i na hrad.

„V hradním mázhauzu, tedy v pokladně, se scházela lipnická společnost a na hradě bylo v té době velmi inspirativní prostředí," řekl Haškův vnuk, Richard Hašek. Ten podotkl, že Haškův písař Kliment Štěpánek vzpomínal na to, jak mu v hradním mázhauzu Hašek diktoval nejen Švejka, ale i některé kratší povídky. „Haška na Lipnici přivedl přítel a malíř Jaroslav Panuška a navštěvovali jej zde i mnozí přátelé včetně spisovatele a cestovatele Zdeňka Matěje Kuděje," konstatoval Hašek.

Podle českého literárního historika a jednoho z předních odborníků haškologické společnosti Radko Pytlíka, musel rovněž Hašek zastat i roli průvodce po hradě a z této zkušenosti vznikla veselá povídka Průvodčí cizinců.

Hašek se zasloužil o záchranu hradu

„Hašek se významným způsobem zasloužil o záchranu lipnického hradu tím, že památkový úřad upozornil na ničení této památky od hledačů pokladů a dalších blbů," vysvětlil Pytlík. Ten zdůraznil, že Haška na Vysočinu přivedl především fakt, že jde o mírný a klidný kraj, kde mohl dokončit další knižní pokračování Osudů dobrého vojáka Švejka.

„Pro obec je Haškův pobyt významný a jsem rád, že se podařilo expozici zprovoznit. Velmi si také cením spolupráce s kastelánem Hanzlíkem," uvedl starosta obce Leoš Bláha.

Ten vyzdvihl i lidi z obce, kteří jsou podle něho velmi iniciativní a aktivní. „Výsledkem je například nový pomník obětem druhé světové války, který byl minulý týden slavnostně otevřen na starém hřbitově" uzavřel Bláha.

Lidé v Lipnici nad Sázavou mohou kromě Haškovy komůrky navštívit i další místa spojená s tímto světoznámým spisovatelem – Památník Jaroslava Haška, hostinec U České koruny a spisovatelův hrob na starém lipnickém hřbitově.