„Město už dlouho něco takového potřebovalo. Kulturní akce komorního rázu pořádané knihovnou se odbývaly většinou v půjčovně mezi regály s knihami. Nové prostory jsou pro tyto účely mnohem vhodnější a důstojnější," konstatovala s radostí vedoucí městské knihovny Chotěboř, Iva Stehnová.

„Starou půdu knihovny nechalo město Chotěboř rekonstruovat nákladem asi 3,6 milionu korun, z toho 1,8 milionu jsme získali z dotací," informoval už před zahájením přestavby tajemník městského úřadu Jiří Fišera. Nové prostory byly slavnostně otevřeny v rámci oslav Dnů města Chotěboř. V současné době se v nich nachází výstava obrazů manželů Bartůškových z Úsobí. Do budoucna má nová kulturní místnost sloužit pro pořádání výstav, autorské čtení nebo besedy.

Jak zdůraznila vedoucí knihovny Iva Stehnová, neobává se, že by místnost zela prázdnotou. Prostory jsou v současné době obsazeny až do konce roku. Jediné, co chybí, je bezbariérový vstup nebo speciální výtah. Podle tajemníka Jiřího Fišery chce ale město požádat o dotaci Ministerstvo kultury a novou společenskou místnost zpřístupnit i handicapovaným.