Pekelný předmikulášský večer s různými hrami a soutěžemi prožili návštěvníci hradu nad řekou Sázavou. Nedávno založené občanské sdružení Inspiria z Ledče si v krásné kulise na nádvoří gotického sídla poprvé připravilo zábavné pásmo pro nejmenší a jejich rodiče. I přes třeskutý mráz se nikdo z příchozích nenudil. A že návštěvníků nebylo málo.

„Byla to hodně povedená akce. Abych řekl pravdu, tak jsme ani tolik návštěvníků nečekali, protože byla opravdu hodně velká zima,“ radoval se jeden z pořadatelů Michal Doležal. Branou, střeženou několika pekelníky, podle něj prošlo asi sto padesát lidí. To bylo pro pořadatele v panujícím třeskutém mrazu potěšující číslo.

Na návštěvníky ještě čekal i večerní bonbónek v podobě ohnivé show šermířské skupiny Notorix Denatur a folkového hudebního vystoupení Jima Čerta.

Všichni příchozí si sobotní akci velmi pochvalovali a výjimkou nebyl ani nový starosta města Petr Vaněk. „Jsem velmi rád, že nové občanské sdružení s tímto nápadem přišlo. Vše mají velmi dobře připravené a doufám, že v podobných aktivitách budou pokračovat i nadále. Určitě se je budeme snažit co nejvíce podporovat,“ konstatoval Vaněk.

A dobře se bavili i ti nejmenší. Skákání v pytli, nebo prší s krásnými čerticemi, patřilo mezi nejoblíbenější disciplíny. A jestli se někdo z malých návštěvníků čertů nebál?

„Nebojím se ani trochu, čerti jsou tu na nás moc hodní,“ usmíval se nesměle jeden z chlapců, který právě dohrál svoji partičku karbanu a s potvrzením o úspěšně absolvované disciplíně odcházel k další soutěži.