Výstavu uvede Markéta Odehnalová a Lubomír Nágl. Zazpívá Kateřina Přibylová a na akordeon zahraje Kristýna Skalická a Josef Málek. Výstava potrvá do 12. října.

Václav Matějíček (1941– 2002) strávil sice poslední dekádu svého života v Peršíkově na Přibyslavsku, ale není havlíčkobrodské veřejnosti příliš známý. Matějíček je zajímavou osobností české umělecké scény poslední třetiny 20. století. „Vyučený soustružník a horník ze svérázného Ostravska v sobě objevil výtvarné nadání a touhu po tvorbě. Intenzivní styky s ostravskou kulturní a uměleckou scénou a několik let amatérského tvoření jej přivedly na Akademii výtvarného umění, kam byl okamžitě přijat do ateliéru figurální malby," prozradila Daniela Růžičková z galerie.

Životní a zdravotní peripetie přivedly Václava Matějíčka koncem 70. let do skupiny praktikujících katolíků, což ovlivnilo nejen jeho život a rodinu, ale i jeho tvorbu. Obrazy a grafické listy, které galerie na výstavě představuje, jsou převážně ukázkou jeho posledního tvůrčího a životního období, období monumentálních obrazů, jejichž hlavním tématem je žena. Sám si to vysvětloval dospíváním svých čtyř dcer, které mu často seděly modelem. Jeho ženské figury vystupují na obrazech jako chimérické, ovšem realisticky zobrazené bytosti, zasazené do zvláštních krajin či architektury ne nepodobných renesančním portrétům.