Nejprve bylo zapotřebí navrátit oponě její krásu. Kraj Vysočina za její restaurování zaplatil téměř půl milionu korun. Finančně přispělo i město Havlíčkův Brod a Ministerstvo kultury ČR. „Rada Kraje Vysočina souhlasila s návrhem Městského divadla a kina Ostrov Havlíčkův Brod, že se nádherná opona autora Gustava Kubeše vrátí na jeviště současného havlíčkobrodského divadla ,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová. 

Houbařská sezona je v plném proudu, záchranáři mají napilno.
Neopatrní houbaři přidělávají vrásky záchranářům. Vzlétat musí i vrtulník

Opona rozměrů 6,6 metrů a 3,5 metrů byla malována technikou klížených pigmentů na plátně. Prošla generální opravou v roce 2017. Zažila období největší slávy v polovině 19. století v původním divadle v Solnici. Teď se historie opakuje. Díky moderní restaurátorské technice bude podle krajské mluvčí Jitky Svatošové opona v Havlíčkově Brodě „dělat parádu“ ještě do konce roku, nejpozději na jaře roku příštího. 

„Oponu zasadí restaurátoři do tuhého rámu, což zaručí bezpečný provoz, jak předepsali pracovníci Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod,“ upozornila Jana Fischerová. Sál divadla v Havlíčkově Brodě má relativně stálou teplotu a vlhkostí na scéně je dostatek místa. Samotné ukotvení opony přijde na další zhruba půl milion korun.

Horské káry na Kadlečáku u Světlé.
O víkendu naposledy. Za adrenalinem na Kadlečák jezdí Češi i cizinci