Tak to jsou  otázky, které právě v těchto dnech zaměstnávají lidi takříkajíc ve věci přímo zainteresovaných v Havlíčkově Brodě. V případě tohoto okresního města, stejně jako v mnoha dalších na Vysočině či jinde v republice, která nemají a neprovozují vlastní kulturní dům či jiné zařízení podobného typu, lze odpovědět, že si jinou optiku a jiný úhel pohledu zaslouží. A to z prostého důvodu, kterým je kulturní a společenské vyžití lidí, kteří v těchto městech žijí, z větší části pracují a také odvádějí daně.

Po skutečně velmi dlouhé době nepřiznali letos havlíčkobrodští zastupitelé majiteli a současně i provozovateli vyhlášeného a známého kulturního domu Ostrov ani jednu jedinou korunu ročního příspěvku. Nastala tak nestandardní situace, která ještě více přiostřila již tak nedobré a napjaté vztahy mezi samosprávou a v kultuře podnikajícím subjektem – novým vlastníkem. Připomeňme, že tyto vztahy poslal na slepou kolej přinejmenším diskutabilní odprodej části Ostrova, se kterým město Havlíčkův Brod v původní roli menšinového spoluvlastníka nemělo v podstatě šanci cokoliv udělat a doposud se s ním nesmířilo. A fakt, že ostatní majitelé a provozovatelé jiných a menších havlíčkobrodských kulturních zařízení pravidelný roční příspěvek inkasovali, přilil jen další olej do ohně, jehož plamen dnes radnice se společností KD Ostrov rukou společnou a nedílnou udržují v opravdu „pěkné" výšce.

Je proto už nejvyšší čas začít tento nebezpečný plamen hasit. Oprostit se osobních averzí (nebudeme si nic nalhávat, že?) a usednout ke  stolu. A to ne v zájmu samosprávy či podnikání v kultuře, ale v zájmu lidí, kteří,  jak bylo uvedeno výše, v Havlíčkově Brodě žijí, z větší části pracují, odvádějí daně a chtějí na úrovni odpočívat a bavit se, na což mají neoddiskutovatelné právo. Jsem proto upřímně rád, že se i k mým uším havlíčkobrodskou šeptandou před několika dny doneslo, že se finanční výbor brodského zastupitelstva s novým majitelem a provozovatelem KD Ostrov – který prokázal, že mu i byznys v kultuře setsakramentsky jde – již brzy setká.