Dnes to už bude 35 let, kdy byl zastřelen ve věku čtyřiceti let. Duševně nemocný fanoušek Mark David Chapman na Johna před jeho newyorským bytem pětkrát vystřelil z pistole. Kromě plic a lopatky zasáhla jedna kulka i krční tepnu. Slavný muzikant ztratil při převozu do nemocnice velké množství krve a zemřel.

Koncert v Praze vyjednával Gott

Náš čtyřicetinásobný držitel Zlatého slavíka Karel Gott se v roce 1971 v Londýně, v kanceláři nahrávací společnosti Apple u jednoho stolu sešel s Johnem Lennonem. Jejich rozhovoru přihlížela Lennonova manželka Yoko Ono. Karel Gott tehdy Lennonovi nabídl, že mu v Praze domluví koncert.

Jednalo se o tom, že by slavný britský zpěvák koncertoval na Strahovském stadionu s kapelou Plastic Ono Band, v níž na kytaru hrál Eric Clapton. Lennon tehdy vůbec nebyl proti a jedinou podmínku, kterou si kladl, bylo, že koncert musí být charitativní.

„Řekl mi, že by si nevzal žádný honorář. Já už ani přesně nevím, kolik mám peněz, další nepotřebuji. Každou vteřinu někde hrají moje písničky, nebo se prodává naše muzika," řekl tehdy Karel Gott.

Bohužel plánovaný koncert se nikdy neuskutečnil. Tehdejší komunistická garnitura, v jejíchž očích byl Lennon kapitalistický živel, milionář a ochlasta, mu vystoupení zkrátka zatrhla.

Po smrti Johna Lennona se mládež z Prahy rozhodla k vytvoření symbolického hrobu pro muže bojujícího za rovnost, mír a svobodu pro všechny. Místem pohřebiště se stala zeď naproti francouzského velvyslanectví nedaleko Kampy. Na zdi byl vytvořen nápis křídou Za Johna Lennona a nad ním nakreslený kříž. K tomuto symbolickému hrobu nosili lidé květiny a svíčky. Na počátku roku 1981 byl původní nápis nahrazen novým, vytvořeným podle šablony a doplněnými Lennonovou fotografií a životopisnými daty. Brzy se na okolní zdi začaly objevovat graffiti inspirované Johnem Lennonem a útržky textů písní hudební skupiny Beatles.

Pochopitelně Johnova zeď byla trnem v očích tehdejšímu režimu v Československu a tak zeď byla několikrát přetřena za asistence policistů. Neúnavní fanoušci, ale zase zeď pomalovali. Bohužel i po Sametové revoluci dochází k přemalovávání. Naposledy v listopadu 2014 byla kompletně přetřena na bílo. K autorství se přihlásila studentská streetartová skupina Pražská služba.

V úterý 8. prosince si vzpomeneme na Johna Lennona. Jsem zvědav, jak se k 35. výročí vyjádří naše sdělovací prostředky.

Jaroslav Benák