Od 18.45 hodin ji mohou zájemci vidět díky satelitnímu přímému přenosu i v chotěbořském kině.

Režisér Michael Mayer zasadil novou inscenaci Verdiho slavné tragédie do Las Vegas šedesátých let 20. století. „Ve svém pojetí se nechal inspirovat neformálním sdružením herců a umělců Franka Sinatry, známým pod názvem Rat Pack. Piotr Beczala ztvární zhýralého vévodu z Mantovy, tragickou roli Rigoletta zpívá Željko Lucic a Diana Damrau Rigolettovu dceru Gildu," uvedl pořadatel Martin Cikánek.

Sezona přímých přenosů končí v závěru dubna. Do té doby se mohou milovníci opery těšit ještě na dílo Richarda Wagnera Parsifal (2. března) a Francesca da Rimini od Riccardo Zandonaia (16. března). Úplnou tečkou pak bude 27. dubna Julius Caesar od G. F. Händla.
Přímé přenosy Live in HD z Metropolitní opery v americkém New Yorku putují do kin po celém světě od roku 2006. A projekt neustále expanduje. Z původních 60 kin na severoamerickém kontinentu to o rok později bylo už 600 kinosálů ve 23 zemích po celém světě s celkem 920 000 diváky. V této sezoně se budou přenosy vysílat už přibližně do 1 500 kinosálů ve 46 zemích světa. „Nově například v Egyptě, Portugalsku a Španělsku," dodal Cikánek.

Projekt Live in HD původně vznikl ze snahy oživit horšící se ekonomickou situaci Metropolitní opery. Rychle se rozvíjející projekt pak zajistil uznání a uspěch v kulturní sféře po celém světě.

Kateřina Malá