„Když jsem v roce 1994 stál na počátku, měl jsem za sebou zkušenosti s organizováním pouze několika koncertů, velké festivaly v té době nebyly. Zkušenosti tudíž nikdo neměl a nebylo je ani kde načerpat. S partou kamarádů jsme se vše učili za pochodu a o to více to bylo zajímavější," vzpomíná na nelehké začátky zakladatel festivalu Václav Zástěra.

„V počátcích to bylo lehce amatérské, chaotické, ale těch 20 let uteklo jak voda a my slavíme druhé kulaté výročí s festivalem, který patří k největším v širokém okolí," dodává Zástěra.

Celkem se za devatenáct ročníků festivalu vystřídalo na pódiu téměř 150 kapel.

„Mezi nejznámější účinkující, kteří k nám v minulosti zavítali, patří například Olympic, Chinaski, Kryštof, Aneta Langerová, Tomáš Klus, Pražský Výběr, MIG 21, Arakain, No Name, Wohnout, Tublatanka a spousta dalších," vypočítávají organizátoři.

Zkrátka nepřijdou návštěvníci ani letos. I když do festivalu zbývá ještě několik měsíců, přípravy jsou v plném proudu.

Mig 21 a další

„V tuto chvíli máme hlavní interprety potvrzeny, s několika kapelami ještě jednáme. Mezi hosty dvacátého ročníku letos nebude chybět Jiří Macháček s kapelou Mig 21, která už patří k lipnickým stálicím, stejně jako Mňága a Žďorp. Milovníci rocku se mohou těšit také na Škwor, Krucipüsk, Dogu a Premier. Další účinkující budou známi v nejbližších týdnech," odhaluje první jména interpretů zakladatel festivalu.

Ke 20. výročí plánují organizátoři festivalu vydat brožuru, která připomene předchozí ročníky na dnes už historických fotografiích.

Ondřej Rázl