Jedna skvělá kapela za druhou. První prázdninový festival na Vysočině se v amfiteátru pod hradem v Lipnici nad Sázavou uskuteční už v pátek a v sobotu.

Letos bude festival znovu dvoudenní, na pódiu se představí celkem patnáct interpretů. Na několik otázek Deníku odpověděl zakladatel festivalu Václav Zástěra.

Loni slavila Rocková Lipnice dvacátý ročník. Byla to příležitost bilancovat a dělat nové plány. Doznal letošní ročník nějakých zásadních inovací, nebo o nich uvažujete do budoucna?
Loni se slavila dvacítka a na devadesát procent jsme byli rozhodnuti tímto výročím historii Rockové Lipnice ukončit. Po nečekaném zájmu návštěvníků, s ohledem ke konkurenci v daný termín, i k četným přáním našich pravidelných účastníků, jsme se rozhodli udělat i 21. ročník. Zásadní inovace nepřipravujeme. A změny do budoucna? Letošní ročník je bonus. Stále platí to stejné co loni, vážně zvažujeme ukončení festivalu. Akcí je moc a nemáme chuť se „prát" s konkurencí. Naši návštěvníci ale přesně ví, co mohou na Rockové Lipnici čekat, nic neslibujeme, nic jim „nemalujeme". Když přijdou, budeme rádi. Když ne, může to být naposled. Uvidíme, jak to dopadne…

V minulých letech se občas zdálo, že velkým festivalů tak trochu odzvonilo, na venkovské zábavy chodí stále méně lidí, ale to zřejmě naprosto není případ RL. Jak si to vysvětlujete?
Jak jsem uvedl, nic zvláštního nenabízíme, naši návštěvníci přesně ví, co mohou čekat. Nikoho u vstupu „nešacujeme", jde o pohodovou, téměř rodinnou akci v parádním prostředí lipnického podhradí. Asi tři nebo čtyři ročníky byly v minulosti slabší a skončily větším prodělkem, ale celkově jsme to za těch dvacet let vždy „nějak uhráli".

Slibujete, že letošní ročník Rockové Lipnice přitvrdí. Které formace se o to postarají? A jak těžké bylo letos sestavit program?
Především Arakain, Harlej, Alkehol, Xenon, Soustrast… Ale bude tam i „měkčí" muzika, jako třeba Mňága a Žďorp, Eddie Stoilow, UDG… Sestavit kvalitní program za „slušné" peníze je čím dál složitější. Festivalů a hudebních akcí je v našem regionu až příliš, a není možné, aby hráli například jeden týden v Pelhřimově nebo Havlíčkově Brodě a druhý týden u nás na Lipnici. To nechci rozebírat to, že jsem přesvědčen o tom, že mnozí pořadatelé některé interprety „přeplatí", aby vystoupili u nich, a ne u nás. Je to složité.

Program a kapely
Pátek 27. června
19.00 – Xenon (nu metal Poděbrady)
20.15 – Nice Navels (rock Světlá nad Sázavou)
21.40 – Rain (crossover Nové Město pod Smrken)
23.00 – Soustrast (metalcore-hardcore, Praha)

Sobota 28. června
12.00 – Acheron
13.00 – Jelen + Kateřina Marie Tichá
14.00 – Nebe
15.30 – Mňága a Žďorp
17.00 – Alkehol
18.30 – Harlej
20.00 – Eddie Stoilow
21.30 – UDG
23.00 – Arakain
0.20 – Žralok ve zdi

Kateřina Malá