Oživené židovské město zahájí 13. července od 16 hodin rozcvička v retroplavkách, novinkou letošního ročníku bude například výstava starozákonních vtipů Jiřího Wintera Neprakty na dvorku Domu Seligmanna Bauera, která začne vernisáží v pátek 13. července v 17.30, nebo divadlo Kvelb, které do Třebíče přiveze svou bláznivou Černou rodinku. Chybět nebude pohádka pro děti O dobrém psu Cyrilovi, pro zájemce si pořadatelé připravili i sběratelskou hru, kdy za nasbíraná razítka získají drobné dárky. Dále se návštěvníci mohou těšit na výuku tance v rytmu swingu Lindy hop a oblíbené komentované prohlídky židovského města s archivářkou Jitkou Padrnosovou.

Požár pole. Ilustrační snímek.
Objevil se první požár ve spojitosti se žněmi, škoda je 25 tisíc

Kulturně-historickou slavnost, vracející každoročně život do židovských uliček, si oblíbili nejen návštěvníci, ale i účinkující, kteří jsou v Třebíči pravidelnými hosty. „Třebíč máme rádi, máme u vás přátele a na Oživeném židovském městě vždy vládne skvělá atmosféra,” zdůrazňuje Jaroslav Kotek z kapely Mackie Messer Klezmer Band.

Podrobný program najdou návštěvníci na stránkách www.samajim.eu, dotazy a bližší informace ohledně vstupenek a rezervací lze získat v turistickém informačním centru Zadní synagoga, na tel. čísle 568 610 023 nebo na e-mailu: infosynagoga@mkstrebic.cz. Fotogalerie je z loňského roku. 

Ivana Říhová