V dnešní době neexistuje snad nikdo, kdo by neznal alespoň jeden Jobsův revoluční výrobek. Zařízení jako je iPhone, iPad, iPod nebo MacBook vlastní miliony lidí po celém světě. Směle můžeme prohlásit, že vývoj moderních technologií nikdy nikdo neovlivnil a neposunul vpřed tak, jako to udělal Steve Jobs.

Není se tedy čemu divit, že na trhu lze nalézt hned několik knih, které se tematicky váží ke Stevu Jobsovi. Mezi nejznámější knihy patří jistě biografie Steve Jobs od Waltera Isaacsona, která je v Apple komunitě považována za pomyslnou „Bibli" o tomto jedinečném muži.

Knihu vydalo české nakladatelství Práh a díky webové službě www.audioteka.cz si každý může rychle a jednoduše stáhnout digitální verzi této knihy v MP3 formátu a pohodlně poslouchat z počítače nebo MP3 přehrávače. Majitelé chytrých telefonů a tabletů mohou využít přímo speciální aplikaci Audioteka, která je dostupná zdarma. Pomocí ní lze knihu poslouchat.

Hlasem Martina Stránského

Knihu výborně namluvil český herec Martin Stránský, syn herce a bývalého ředitele Horáckého divadla v Jihlavě Miloše Stránského. Podle mého Martin Stránský výtečně vystihl styl a obsah knihy a ve více než dvaceti šesti hodinách, rozložených do několika kapitol, si bravurně pohrál s intonací, dramatickými zápletkami a pomlkami. Pro mě to byly úžasné hodiny ve společnosti vynálezce, který je pro mě velkým vzorem.

Již dříve jsem zmíněnou knihu sám četl, a musím říct, že poslech audioknihy jsem si nyní užil dvojnásob. Opakovaně jsem si všiml pasáží, které mně v knize nějakým způsobem utekly, a mohl jsem si tak tento jedinečný příběh vychutnat hezky znovu od začátku.

Biografie vypráví příběh Steva Jobse, který společně s kamarádem Stevem Wozniakem v roce 1976 založili společnost Apple. Kniha kromě toho pojednává i o Jobsově dětství, dospívání a školních letech. Značná část obsahu je věnována také samotným začátkům Apple až po první odchod Steve Jobse z firmy. Následují pasáže o druhé počítačové firmě NeXT, kterou rovněž založil Jobs. Zachycen je také opětovný návrat Jobse do Apple. V knize samozřejmě nechybí ani kapitoly o vývoji iPodu, iPhonu či iPadu. Spisovatel Isaacson na knize spolupracoval se samotným Jobsem a mluvil s mnoha lidmi, kteří patřili k úzkému okruhu Jobsových přátel.

I po letech je příběh Jobse velmi poučný, inspirativní a plný životních hodnot. Je obrovská škoda, že svět v roce 2011 přišel o tohoto génia. Naštěstí jeho odkaz pokračuje dál a díky této audioknize se se životem Jobse může seznámit téměř kdokoliv.