Pořadatelé vsadili na osvědčené body programu. „Každý festival je však svým způsobem jiný. Využíváme osvědčené postupy, ale hledáme i ty nové. Programové schéma zůstává. Škubánek je dětský folklorní soubor, proto chceme, aby nás viděli i žáci zdejších a okolních škol při tradičním pátečním dopoledním koncertu,“ sdělila Eva Pejchalová, ředitelka festivalu a vedoucí souboru Škubánek.

Páteční večer láká hned na dvě velké akce. „Od 19 hodin v divadelním sále Společenského domu zahraje populární skupina Čechomor. Tento koncert byl od pořadatelů trefa do černého. Vyprodal se totiž během jediného dne. Po Čechomoru se budou moci milovníci lidové písničky přesunout do Městské restaurace, kde se od 21 hodin uskuteční oblíbená součást festivalu Posezení u cimbálu. Hrát bude známá cimbálovka Horácká muzika ze Žďáru nad Sázavou,“ lákal mluvčí festivalu Jiří Víšek.

Sobotní dopoledne pak bude festivalu patřit světelské náměstí. „Od 8 hodin zde bude jarmark lidových řemesel a některé zúčastněné soubory předvedou ukázky svých vystoupení. Lahůdkou každého folklorního festivalu bývá krojovaný průvod městem všech účastníků festivalu. Průvod vyjde ve 14 hodin od zámku a půjde přes náměstí až k zimnímu stadionu do Pěšinek. Právě na zimním stadionu se koná hlavní část festivalu,“ přiblížil Víšek.

Tasická Huť Jakub patří mezi nejzachovalejší sklárny v Evropě a možná i dokonce ve světě. Výroba zde však byla ukončena v roce 2002 a sklárna nyní funguje jako veřejně přístupný skanzen. Ročně navštíví bývalou huť až pět tisíc návštěvníků.
Zájemci v sobotu opět nahlédnou do hutě Jakub

Kromě už zmíněné kapely Čechomor, se kterou zazpívá i Martina Partlová, se návštěvníci mohou těšit i na devět dětských sborů a sedm dospělých souborů. „Z dětských souborů to bude Hadářek z Červeného Kostelce, Krušpánek z Velké Bystřice u Olomouce, Drahánek z Blanska, Kalamajka z Havlíčkova Brodu, Dubínek ze Sezimova Ústí, Bystřinka ze Žďáru nad Sázavou, Šípek z Jihlavy, Zemplínik z východoslovenských Michalovců a domácí Škubánek,“ vyjmenoval Víšek.

Mezi dospělými nebude chybět i jeden host ze zahraničí. „Co se týká dospělých souborů, zavítá k nám Jitřenka z východočeské Dolní Čermné, Drahan z Blanska, Studánka ze Žďáru nad Sázavou, jihlavský Pramínek s muzikou, Horácka muzika ze Žďáru nad Sázavou a zahraniční Soubor lidových tanců Zemské mládeže z Rakouska,“ doplnil Víšek.

„Největším unikátem ale bude skřipácká muzika, která byla v roce 2016 zapsána na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Představí ji muzika souboru Pramínek,“ pochlubila se ředitelka festivalu Eva Pejchalová.

Nesmyslné bombardování ke konci války zastavilo vývoj Ždírce na desítky let.
Konec druhé světové války přinesl do Ždírce zkázu a smrt

Kromě taneční a pěvecké části festivalu si na své přijdou i milovníci obrazů a dobrého jídla. Od 20. do 25. května se bude ve vestibulu Sportovního centra v Pěšinkách konat výstava dětských prací výtvarné soutěže na téma Jarmark. Ve stejném termínu pak bude ve školní kuchyni na světelské základní škole Lánecká probíhat týden regionálních horáckých jídel.

Horácko zpívá a tančí, které se ve Světlé koná jednou za dva roky, letos oslaví dvanáctiny. „Festival jsme vymysleli s přítelem Mílou Brtníkem, nestorem horáckého folkloru. On se staral hlavně o uměleckou stránku, já zase o organizační. Stalo se tak před 26 lety v roce 1993 a jsme díky tomu nejstarším a největším festivalem na Vysočině,“ vyzdvihla Pejchalová. Festival je podporován i Krajem Vysočina z programu Fond Vysočiny.